Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Zoektocht Jürgen Conings nog zonder resultaat, afscheidsbrief doet vermoeden dat hij goed voorbereid was

za 22 mei - 7:11

Het is niet duidelijk of er op dit moment actief gezocht wordt naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Kort na middernacht heeft een colonne van 20 militaire voertuigen de commandopost in Maasmechelen verlaten. De voorbije dagen is vooral gezocht in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg, maar voorlopig dus zonder resultaat. Het Nieuwsblad kon een van zijn afscheidsbrieven inkijken, waaruit moet blijken dat hij zijn actie goed voorbereid zou hebben.
© Laurie Dieffembacq via Belga

Jürgen Conings verdween maandagavond. De militair vertrok met een arsenaal aan zware wapens uit de kazerne en is sindsdien spoorloos. Al vier dagen en vier nachten zoeken de politie, het leger en buitenlandse speciale eenheden naar Conings. De zoektocht concentreert zich in het Nationaal Park Hoge Kempen in de provincie Limburg. Een zone van 20 kilometer omtrek werd minutieus doorzocht, maar voorlopig zonder resultaat.

Conings, een gedecoreerde militair met meerdere buitenlandse missies op zijn naam, wordt beschouwd als gevaarlijk. Als enige militair staat hij op een lijst van OCAD, het orgaan dat het dreigingsniveau in ons land bepaalt. Hij wordt er omschreven als een "potentieel gevaarlijke extremist". 

Voor zijn vertrek zou hij afscheidsbrieven achtergelaten hebben, met dreigementen aan de regering, het leger en virologen. Het federaal parket heeft gisteren een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context".

Gisteren verklaarde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dat Conings maandagavond enkele uren in de buurt van een mogelijk doelwit was. Later werd duidelijk dat dat om viroloog Marc Van Ranst ging. Van Ranst en zijn gezin verblijven intussen in een safehouse.

In het kort - wat is er aan de hand?

  • Maandagavond komt militair Jürgen Conings niet thuis na zijn werk. In de kazerne heeft hij een klein arsenaal aan oorlogswapens, waaronder 4 antitankraketten en een machinepistool, meegenomen.
  • Dinsdag begint een enorme klopjacht op de vermiste militair. 's Avonds wordt zijn auto gevonden aan de rand van het Dilserbos, ook de 4 antitankraketten worden teruggevonden.
  • Er worden afscheidsbrieven gevonden, waarin hij onder meer de regering, de virologen en het leger (zijn eigen werkgever) bedreigt. Viroloog Marc Van Ranst wordt ondergebracht op een veilige plek, minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) krijgt extra bescherming. Conings heeft extreemrechtse sympathieën en staat op de OCAD-lijst als mogelijk gevaarlijk.
  • Ondanks een enorme zoekactie ontbreekt elk spoor. De veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat hij nog in leven is en dat hij nog gewapend is.


Afscheidsbrief

Het Nieuwsblad kon de afscheidsbrief van Conings aan zijn vriendin inkijken en haalt er enkele citaten uit. Daaruit moet blijken dat hij zijn actie goed voorbereid heeft. "Ik wil dat je weet dat ik er alles aan gedaan heb om dit te voorkomen, maar ben er niet in geslaagd. Ik kan niet meer en ik wil niet meer verder met hoe de toekomst er nu uitziet", luidt het.

De militair richt zijn kritiek op politici en virologen. "Ik kan niet leven met de leugens van mensen die dan nog moeten beslissen hoe wij moeten leven. De zogenaamde politieke elite en nu ook de virologen beslissen hoe jij en ik moeten leven. Ze zaaien haat en frustratie, nog erger dan het al was."

Conings schrijft voorts dat hij in het verzet gaat. "Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden na een tijd. Ik ben daar klaar voor. Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met de voorbereidingen."

"Het maakt mij niet uit of ik sterf of niet. Maar dan zal dat op mijn manier zijn, dan leef ik mijn laatste dagen hoe ik het wil", is nog een opvallende passage in de brief. Het verklaart mee waarom de autoriteiten heel omzichtig te werken gaan en waarom Conings als extreem gevaarlijk beschouwd wordt.

Het Belang van Limburg schrijft dat de militaire eretekens van Conings teruggevonden zijn aan het familiegraf van zijn ouders. Het nieuws wordt bevestigd aan het persagentschap Belga. De vader van Conings overleed in 1997, zijn moeder in 2003. Vermoedelijk zijn de eretekens er dinsdag neergelegd, toen Conings zijn wagen -met gewapende granaat- al had achtergelaten en op de vlucht was. Het neerleggen van militaire eretekens is volgens defensie-experts verontrustend, omdat het erop wijst dat je niet meer gelooft in de zaken.

Steunbetuigingen

Intussen komen er vooral op sociale media heel wat steunbetuigingen voor de voortvluchtige militair. Duizenden gebruikers hebben zich aangesloten bij een van de Facebookgroepen die Conings openlijk steunen en de teller blijft lopen. Volgens sociaal psychologen toont het heel erg de ontevredenheid die leeft bij een deel van de bevolking.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kan niet veel begrip opbrengen voor de sympathie voor Conings. "Uiteraard verschillen mensen van mening, maar in de eerste plaats is zijn extremistisch gedachtegoed verwerpelijk. We kunnen daarmee niet vooruit in de maatschappij. Als je dan nog eens oproept tot geweld tegen bepaalde doelwitten, is dat helemaal verwerpelijk", zei ze gisteren in "Het journaal." "Mensen die van hem een held maken, of een Rambo-figuur of een filmheld, die vergissen zich, denk ik."

"Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit geen impulsieve daad is geweest", zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gisteren ook. "De man heeft zich dagenlang voorbereid op deze daad. Het is iemand die op de terroristenlijst staat. Hij is heel gevaarlijk."

De politie verspreidde eerder al een opsporingsbericht voor Jürgen Conings. Je kan dat hier nalezen. Wie tips heeft of denkt hem gezien te hebben kan bellen naar 0800 30 300.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister de stand van zaken uit 'De Ochtend'. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet