Zomer!

20 juni 2020
Vandaag, zaterdag 20 juni, is de langste dag van het jaar. Vanavond om zestien minuten voor twaalf staat de noordpool het sterkst naar de zon gekanteld en - tadaa! - dan begint de zomer.

Hoe we dat weten? Een moderne mens googelt dat even. Of zoekt het op op wikipedia. Of vraagt het aan Frank De Boosere

Maar er is nog een mogelijkheid. Je kan naar Stonehenge gaan, naar de beroemde steencirkel daar. Dat is een stenen almanak die aangeeft wanneer het de langste dag is. Morgenvroeg zal de zon opgaan precies achter de Heel Stone en - tadaa! - dan begint de zomer.

Traditioneel is dat een feest. Vanuit de hele wereld stromen neopaganisten, druïden, moderne heksen en heidenen naar Stonehenge om er op voorchristelijke wijze de goddelijkheid van de natuur te vieren.

Wij gaan niet naar Stonehenge. Wij gaan op ons computerscherm kijken naar de zon die opkomt achter de heel stone. Want voor het eerst sinds 5000 jaar wordt het begin van de zomer gestreamd op Facebook. Dat heeft met het virus te maken. Het heidense feest kan niet doorgaan, ook druïden en heksen moeten zich aan de coronamaatregelen houden.

Onze gast aan de Interne Keukentafel is Jan De Zutter, zelf een moderne heks/druïde/heiden/paganist, en vast van plan om de nacht virtueel in Stonehenge door te brengen. We gaan het met hem hebben over dat toch wel merkwaardige fenomeen heidendom en de rol die Stonehenge daarin speelt.

Beluister het volledige gesprek :