"Zo'n agressieve kanker hadden de dokters nog nooit gezien"

6 oktober 2017
“De beste vriendin van mijn mama is zwaar ziek. Ze voelde zich af en toe kortademig, en dacht aan een allergische reactie. Maar bij een check-up in het ziekenhuis stelde men vast dat haar longen vol tumoren zaten." Stephanie Clerckx is persverantwoordelijke bij wielerploeg Quick Step Floors. Maar ze vertelde een verhaal dat niets met koers te maken had.

In de rubriek ‘Wat leeft er aan de keukentafel?’, had Stephanie Clerckx het niet over de renners, waarmee ze zo vaak optrekt. “Die praten vooral over auto’s, een beetje cliché, maar het is wel zo.” Over naar haar eigen omgeving dus: wat leeft er daar?

Thuis bij Stephanie blijkt het vooral over asbest te gaan. “De beste vriendin van mijn mama is zwaar ziek. Ze voelde zich af en toe kortademig, en dacht aan een allergische reactie. Maar bij een check-up in het ziekenhuis stelde men vast dat haar longen vol tumoren zaten. We wisten eerst niet welke longkanker ze precies had, want er zijn veel vormen, maar vrij snel bleek het om longvlieskanker te gaan. Die loop je op door in contact te komen met asbest.”

“De vrouw heeft chemo geprobeerd, maar het werkte niet. De dokters zeiden dat ze nog nooit zo’n agressieve vorm van dat soort kanker hadden gezien. Ze heeft nog een paar weken, maanden, hooguit anderhalf jaar. Het is volgens de dokters ongezien dat een vrouw van rond de vijftig zoiets meemaakt. Zelf vraagt ze zich ook af hoe ze dan precies aan haar einde zal komen.”

“Het erge is ook dat ze helemaal niet weet hoe de asbest precies in haar lijf komt. Misschien heeft ze als baby in een huis gewoond waar asbest aanwezig was? We weten het niet. De aanraking met asbest kan twintig of vijftig jaar geleden gebeurd zijn. Het kan dus iedereen overkomen.”