Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

"Eigenlijk zou zo'n hashtag er niet mogen zijn"

vr 2 mrt. - 11:27

De hashtag #elklijfeenschoonlijf zorgde afgelopen dagen voor een nieuwe opstoot van 'body positivity' op sociale media. Het is een vorm van activisme om te tonen dat een lijf dat niet beantwoordt aan de verwachte idealen, ook helemaal ok is. In Hautekiet getuigden luisteraars over waarom ze foto's van zichzelf online posten, soms in lingerie, mét alle 'imperfecties'.
Een vrolijke vrouw

"Eigenlijk zou zo'n hashtag er niet mogen zijn", reageerde een VUB-student. "Het ontstaat uit een verkeerd beeld en is een verontschuldiging naar de wereld toe."

Maar het bestaat al langer: vrouwen die hun imperfectie delen of zelfs vieren. "Midden jaren negentig zagen we al een beweging van fat activism", weet professor vrouwen- en culturele mediastudies, Sofie van Bauwel. "Dergelijke bewegingen bestaan al langer, maar zien we de laatste jaren vooral in de vorm van hashtags. Met succes, want mensen hebben de behoefte om hun lijf te tonen zoals het is." 

Volgens Van Bauwel moeten we een diversiteit aan lichamen te zien kunnen krijgen. "In alle vormen, kleuren en maten, maar in de mainstream media is dat nog niet zo. We krijgen al die idealen ingelepeld."

Dat weet blogger Matti Verbeeck: "Als jong meisje kom je op social media en voel je zo'n druk om in dat plaatje te kunnen passen." Omdat ze de foto's van perfecte lijven beu was, lanceerde ze onlangs de hashtag #elklijfeenschoonlijf.

Ze postte de hashtag met een video op Youtube, waarop vele reacties volgden. "Ik had niet verwacht dat zoveel mensen erin zouden meegaan en zo positief zouden zijn." 

Dat velen het voorbeeld van Verbeeck volgen en foto's van zichzelf posten onder dezelfde hashtag, vindt Van Bauwel weinig verrassend. "Voor sommigen werkt het ook therapeutisch om iets te overwinnen door te tonen dat ze zichzelf graag zien zoals ze zijn."

Zo deelde Marie ook een foto op Twitter, voor het eerst. "Ik heb sinds het vijfde leerjaar een huidziekte." Daardoor wordt ze soms 'Vlekje' genoemd. "Mensen moeten weten dat het kwetst."

Maar het is ook een vorm van activisme, aldus Van Bauwel. "Velen doen het om een statement te maken en in te gaan tegen de zeer enge stereotiepe schoonheidsidealen."

Aanmoediging op sociale media

Sociale media kunnen - misschien tegen alle verwachtingen in - dus een rol spelen om stereotiepen te doorbreken en anderen aan een beter zelfbeeld.

Luisteraar Jasper ziet het verschil. Hij stopte door blessures van de afgelopen jaren met sporten, wat gepaard ging met een toename in gewicht. "Op sociale media word ik door vrienden aangemoedigd, terwijl ik in het dagelijkse leven wel reacties krijg op mijn gewicht."

Ook Hannah post foto's van zichzelf op haar sociale media, soms ook in haar ondergoed. "Het verhaal dat ik wil vertellen, is hetzelfde als iemand die een foto van eten online zet. Daarmee zeg je: kijk, ik heb dit en ik ben er blij mee dus ik deel het. Dan zeg ik hetzelfde: ik ben vandaag blij met mezelf."

Net als andere Twitteraars die het voorbeeld van Verbeeck volgden

"Ik moet blij zijn, maar ben het niet"

Maar blij zijn met jezelf is geen evidentie en sociale media zijn niet altijd een hulp. An-Sofie wil heel graag van de sporen van haar zwangerschap af. "Ik merk veel tegenstand. Mensen zeggen, 'je hebt een kind gekregen en moet blij zijn met je lichaam'. Maar dat ben ik niet!"

Ze zoekt daarom ook professionele hulp. "Ik smeer cremes, train met een personal trainer en let op mijn eten om dat lijf van voor de zwangerschap terug te krijgen. Het is nodig want met een kind is sporten niet zo makkelijk."

Herbeluister de uitzending

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet