Zondag is het Zondag

24 juni 2016
O Soleil Soleil
Op zondag 3 juli kan je op verschillende plaatsen in Vlaanderen iets heel bijzonders doen. Iets wat je bijna nooit kan doen omdat het heel erg gevaarlijk is. Je kan dan namelijk...
...naar de Zon gaan kijken! Die dag organiseren de Vlaamse Volkssterrenwachten hun jaarlijkse Zonnekijkdag.

Sterrenwachten zijn van die plaatsen waar ze graag naar de ruimte kijken. Ze gebruiken daar telescopen voor, maar als er één ding is wat je absoluut niet mag doen met een telescoop, dan is het naar de Zon kijken. Je riskeert dat je oogballen gekookt worden. En toch zijn er mensen die dat elke dag doen. Met een telescoop naar de Zon kijken.

Jan Janssens bijvoorbeeld. Die werkt voor het STCE in Ukkel, het Solar-Terrestrial Centre of Excellence. Hij houdt zich daar o.a. bezig met de Space Weather Services, het ruimteweerbericht. Hij is, zeg maar, de Frank Deboosere van het heelal. De man die ons elke dag weet te vertellen wat voor weer het op de Zon is.

Wij gokken: warm. En veel regenen zal het daar ook wel niet doen. Maar weten wij veel. Wij weten helemaal niks van de Zon. Dus leek het ons een goed idee om zo’n zonnoloog eens uit te nodigen en te vragen wat voor weer het morgen wordt. Op de zon.

Of in de zon. Dat alleen al: op of in? Wie zal het zeggen? Jan Janssens. Zaterdag aan onze keukentafel.