"Zonder abortus had ik mijn dromen niet kunnen waar maken"

17 mei 2019
© Deborah Seymus
In de Amerikaanse staat Alabama is door een nieuwe wet abortus zowat onmogelijk geworden. In België is er wel de keuze om een zwangerschap te beëindigen tot twaalf weken zwangerschap. Deborah koos twee jaar geleden voor een abortus en staat daar nog steeds achter.

November 2016. Deborah heeft een spontane en leuke Tinder-date. Er is een echte klik en van het één komt het ander. Ze gaat naar bed met de jongen, maar gebruikt geen bescherming. "Zo stom!", zegt ze achteraf.

Een maand eerder was ze nog naar de dokter gegaan. Na een burn-out was ze veel gewicht verloren en was ze gestopt met ovuleren. Ze nam al een tijdje geen anticonceptie meer. "De dokter zei dat ik in de toekomst opnieuw zou moeten starten met anticonceptie, maar dat ik op dat moment safe zat."

Ze stond er niet bij stil, tot een drietal weken na de date: "ik begon te merken dat m'n borsten plots heel veel pijn deden." Na vijf weken deed Deborah haar eerste zwangerschapstest. Positief. Uit ongeloof kocht ze er nog een tweede. Ook positief. "Vanaf toen is de mallemolen begonnen."

Voor de dokter was het meteen duidelijk dat Deborah wel degelijk zwanger was. Die avond ging ze op café: "ik weet nog dat ik die avond heel veel had gedronken, omdat ik gewoon niet kon geloven wat er allemaal aan de hand was. Ik kon niet zwanger zijn in mijn tweede jaar journalistiek. Ik ging net beginnen aan mijn leven."

Na er een paar nachten over te slapen, nam ze contact op met het abortuscentrum in Antwerpen. De afspraak werd gepland op 24 januari 2017. "Op die dag heb ik 's morgens een pil moeten inbrengen. Dan begonnen de weeën." Dat was het moment dat alles doordrong bij Deborah: "shit's for real. Ik ging mijn eerste kindje krijgen, maar het is niet voor mij weggelegd."

Kiezen voor een abortus is niet simpel. Emotioneel vroeg het veel van Deborah. De eerste maanden na de abortus twijfelde ze over haar keuze en ging ze naar de psycholoog om het te verwerken. Ook de steun van vrienden en familie was broodnodig. "Ze zijn absoluut key. Het is heel belangrijk dat ze erachter staan." Nu, twee jaar later, is ze dankbaar de keuze te hebben kúnnen maken: "ik heb echt in functie van het kind gedacht. Waar gaat dat terechtkomen? Het zou terechtkomen bij een mama die niet afgestudeerd was, in een financieel zeer onzekere situatie. Er was geen partner aanwezig." Dat is een keuzevrijheid die vrouwen in Alabama deze week ontnomen werd.

Beluister hieronder de volledige getuigenis.

Lees ook: