"Zonder de mug leefden we in een andere wereld"

19 oktober 2019
De mens staat aan de top van de evolutie. De kans is groot dat jij er zo over denkt. De Homo sapiens is heer en meester. Dat is niet zonder risico, we dreigen de natuur kapot te maken, maar zelfs dàt bewijst dat we aan de top staan: de mens is oppermachtig.

Het spijt me, je vergist je. De Homo sapiens wordt in zijn gezicht uitgelachen door de Anopheles-mug. Muggen zijn de ware Heren der Schepping.

Dat is de enige conclusie die je kan trekken als je The Mosquito hebt gelezen van Timothy C. Winegard. Winegard hervertelt de geschiedenis der mensheid. Blijkt dat sleutelgebeurtenissen niet werden bepaald door koningen, keizers, generaals, strategen of revolutionairen. Winegard toont aan hoe de mug, dienaar van Magere Hein, de loop van de wereldgeschiedenis heeft bepaald.

undefined

De Grieken, Alexander de Grote, de Romeinen, Dzjengis Khan, Columbus, George Washington of Mao, elk van hen overwon of ging ten onder door toedoen van malaria, gele koorts en andere ziekten die door muggen worden verspreid. Zonder de mug leefden we in een andere wereld. Eén cijfer? De helft van alle mensen die ooit hebben geleefd zijn gestorven door toedoen van een mug.

Geerdt Magiels heeft The Mosquito gelezen en zat aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek: