"Zonder Tamara Stojakovic was ik mijn motivatie verloren om verder te studeren"

19 mei 2017
Yosra Rahmani kreeg les van Tamara Stojakovic
Morgen, zaterdag 20 mei, weten we wie de beste leraar Nederlands van Nederland en België wordt. Twee Nederlandse leerkrachten, Henk ter Haar en Didy Pijpker, en één Vlaamse leerkracht, Tamara Stojakovic, maken nog kans op die titel. Vandaag vertelt Yosra Rahmani hoe Tamara haar rolmodel was én ervoor gezorgd heeft dat ze ging verderstuderen.

Yosra is op haar zestien jaar in België terechtgekomen, dat is nu bijna zes jaar geleden. Haar ouders zijn afkomstig van Marokko, maar zij is geboren en opgegroeid in Malaga, in Spanje. "Het was een heel groot verschil met waar ik vandaan kwam."

Ik wist niet eens dat Nederlands een taal was, dat dat hetzelfde was als 'Hollands'. 

"Allochtonen die naar hier komen, merken kleine culturele verschillen die misschien soms raar overkomen, die helemaal anders zijn dan in het land van herkomst." Een voorbeeld? "In Spanje zetten we de vuilzak niet één keer per week buiten, je brengt het zelf élke dag weg naar een grote container." Yosra vindt het niet makkelijker of moeilijker, maar gewoon anders. 

Ze kwam bij aankomst in België terecht in een OKAN-klas, een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers. En in die klas was haar leerkracht... Tamara Stojakovic
"Voor mij was dat een heel belangrijke periode. Je hebt mensen nodig die je blijven motiveren." Yosra dacht immers dat ze, doordat ze de taal niet sprak, haar dromen niet meer zou kunnen waarmaken. "Tamara gaf me heel veel informatie, over verschillende richtingen, over wat ik later kon doen."

Yosra wist niet dat Tamara zelf een migratie-achtergrond had. "Toen ze het zei, was ik heel verbaasd. Ze kende eerst de taal niet, en nu is ze leerkracht Nederlands!"

Als zij het kan, waarom zou ik het dan niet kunnen?

Yosra is Tamara dan ook heel dankbaar, dat zij haar al die motivatie heeft gegeven om er in te geloven, om verder te studeren. "Ze heeft ons geleerd cultureel sensitief te zijn. Dat is noodzakelijk in zo'n diverse maatschappij."

Na de OKAN-klas, heeft Yosra ervoor gekozen om naar ASO te gaan. "Ik had de keuze: het vijfde middelbaar doen in TSO, of het vierde in ASO. Ik wou namelijk verderstuderen, wou die optie openhouden." En dat is gelukt: Yosra zit nu in het tweede jaar van Toegepaste Psychologie, aan de Thomas More Hogeschool. 

Uiteraard kan je nog steeds stemmen op één van de drie leerkrachten, nog tot 18u vanavond, via deze link: https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/poll

Bekijk hieronder de filmpjes van de drie genomineerden. De eerste is Tamara Stojakovic zelf. 

Dit is genomineerde Didy Pijpker:

En dit is genomineerde Henk ter Haar:

BRENG JE STEM UIT

Yosra Rahmani besluit: "Tamara is de beste. Ik zou willen dat iedereen op haar stemt. Zij helpt zoveel mensen, ik ben echt niet de enige." Kortom: Tamara verandert levens. 

Stemmen kan via deze link: https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/poll