"Zonder veel van het einde te verklappen: verwacht geen happy ending"

25 januari 2017
De 'alternatieve feiten' van Trumps adviseur Kellyanne Conway leggen het verkoop van het boek "1984" geen windeieren. Waarom het boek nog lezen als Stijn Van de Voorde het in een Minuut in je oor komt fluisteren?

1984 is een boek geschreven door George Orwell in 1948, net na de Tweede Wereldoorlog. Orwell schreef het in die tijd uit schrik voor een totalitair régime, een plaats waar ze niet mochten denken of zeggen wat ze willen. Hij was in dit geval ook gewoon bang van de communisten.

Het hoofdpersonnage in het boek is Winston Smith. Hij woont in Oceania, een deel van de wereld dat wordt bestuurd door Big Brother. Een soort van onduidelijke, onzichtbare maar heel machtige instantie die alles ziet en alles in de gaten houdt. Via vage propaganda en vrije interpretaties van de werkelijkheid of alternatieve feiten probeert de organisatie mensen te overtuigen de grote leider te volgen. Kortom: er wordt nogal gelogen in de berichtgeving. Wie een eigen mening had, werd opgespoord en indien nodig ook gemarteld door de Gedachtenpolitie. 

Het hoofdpersonnage Smith werkt voor het ministerie van de Waarheid. Zij job bestond erin om krantenartikels te vervalsen. Op een dag wordt hij verliefd op een meisje, Julia. En de twee zijn het niet eens met het systeem waarin ze leven. Ze worden verliefd op elkaar en nog erger: ze hebben seks met elkaar - wat niet mocht want seks was er in die tijd enkel voor voortplanting. Ze worden lid van het verzet maar Big Brother is always watching en de twee worden opgespoord en gevonden. Zonder veel van het einde te verklappen: verwacht geen happy ending. 

Radio 1 Select