Jan Vermeylen is al dertig jaar geneesheer-specialist in de “plastische heelkunde”, zoals dat heet. Over zijn ervaring in de plastische chirurgie heeft hij onlangs - letterlijk - een boekje open gedaan, getiteld “Fillers zijn killlers”. In zijn boek waarschuwt Vermeylen voor de valkuilen van zijn vak, waaronder de fillers die gebruikt worden om rimpels weg te spuiten.
Maar wat Vermeylen pas sinds het uitbreken van de coronapandemie opvalt, is de trend van jonge vrouwen die plots de weg vinden naar zijn praktijk in Turnhout. “Dat is een fenomeen van het laatste jaar”, zegt hij in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.
Lage laptop
Wat is er nu aan de hand? “Door COVID-19 zijn mensen meer verplicht om van thuis uit te werken, met als gevolg dat we vaker voor de computer zitten te werken", te videobellen. "Heel vaak is dat voor een laptop, en dat geeft een niet al te flatterend zelfbeeld.”
Door plots veel te moeten videobellen, worden mensen plots veel vaker dan voorheen geconfronteerd met hun uiterlijk. Door in die digitale spiegel te kijken, merken we plots allerhande storende dingen op in ons gezicht.
“Ze zien meer rimpeltjes, meer uithangende wangen en hals.” Dat heeft vooral te maken met de positie, legt Vermeylen uit. “Meestal staat de laptop redelijk laag daardoor zie je via de webcam een vertekend beeld.”
10 procent
Door voortdurend dat vertekende beeld te zien, stappen mensen sneller naar de plastisch chirurg, merkt Vermeylen in zijn praktijk. “Ik durf gerust te zeggen dat 10 procent van de patiënten die nu voor aangezichtsbehandelingen langskomen dát vermelden als dé reden om een afspraak te maken.”
Wat Vermeylen daarbij vooral opvalt: het zijn vooral jonge vrouwen die die stap zetten: vrouwen van 35 à 40 jaar, terwijl vroeger de vrouwen die voor aangezichts- en halsliftingen langskwamen halfweg de 50 waren. “Dus je ziet nu een shift in leeftijd.”
Hoek
Vaak moet Vermeylen die jonge vrouwen zeggen dat ze heus niet onder het mes moeten om hun huid strakker te laten trekken, want ze zien rimpels die er helemaal niet zijn.
“Als je je hoofd gewoon rechtop houdt, in een hoek van 90 graden, hangt je hals meestal niet erg uit. Maar als je met een gebogen hoofd voor je laptop zit, in een hoek van 45 graden, zie je die hals wel uithangen. En dat is dan hetgene dat ze willen laten corrigeren.”