Zoon schrijft brief over moeder die verkracht is: "Dag dat ze strijd opgeeft, heeft hij haar dood op zijn geweten"

23 maart 2022
Nathalie Huygens (49) werd vijf jaar geleden gruwelijk verkracht tijdens het joggen. Het was voor de vrouw het begin van een ondraaglijke lijdensweg, recent heeft ze euthanasie aangevraagd. "Nooit had ik gedacht dat dit zo’n grote impact op haar, en bij uitbreiding op ons hele gezin, zou teweegbrengen", schrijft zoon Wout Van Steenwinkel in een open brief.

Beluister het gesprek met Wout Van Steenwinkel in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Wout was 19 op het moment van de feiten, zijn mama Nathalie 43. Ze vertrok vijf jaar geleden bij haar thuis in Vilvoorde om te joggen, toen ze op het wandelpad plots gegrepen werd door een man, die haar meesleepte en verkrachtte. Nathalie Huygens raakt héél ernstig verwond: ze is zwaar toegetakeld in het gezicht, kan nog steeds niet goed zien en ook haar gebit is verwoest.

Maar bovenal is er de zware mentale pijn. Er volgt een lange lijdensweg van psychiatrische opnames, een echtscheiding en verschillende wanhoopspogingen. Het ene slechte nieuws volgt het andere op, schrijft zoon Wout Van Steenwinkel in zijn open brief.

"Levenslang in mentale gevangenis"

De dader werd drie jaar geleden veroordeeld tot vijftien jaar cel. Onlangs heeft hij aan de strafuitvoeringsrechtbank gevraagd om met penitentiair verlof te mogen. Dat betekent dat een dader op geregelde tijdstippen de gevangenis mag verlaten om zich voor te bereiden op het leven in onze maatschappij. Te vroeg, vindt Wout, want het gezin zelf staat na vijf jaar nog geen stap verder. En dat is dan ook de eigenlijke aanleiding voor zijn brief.

Wout vindt daarnaast ook dat er hogere straffen moeten komen voor zware verkrachtingszaken. En hij haalt een financieel pijnpunt aan: in therapie gaan kost handenvol geld, dat voor een groot deel niet terugbetaald wordt. "Mijn moeder moet al heel lang opnieuw in opname gaan, maar ze heeft er het geld niet voor. De horror waar een slachtoffer van seksueel geweld door moet, is al immens; laat staan dat daar nog eens financiële kopzorgen bijkomen."

Lees hier de volledige open brief

Beluister het gesprek met Wout Van Steenwinkel in 'De Wereld Vandaag'

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'