Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Verkrachtingsdrugs: hoe kan je weten of er iemand iets in je drankje gedaan heeft?

wo 21 mrt. - 1:11

Als alles goed gaat, kan je binnen een jaar makkelijk en accuraat testen of er een verkrachtingsdrug in je drank zit. Professor Jan Tytgat werkt aan zo'n test. Feiten van misbruik op die manier kunnen voorkomen is een goede zaak, zegt hij. "Maar voorzichtig zijn is nog altijd beter dan te moeten testen."
Een beker met drank (achtergrond doet denken aan café of discotheek)

Een test om na te gaan of iemand iets in de je drankje heeft gedaan? Eigenlijk bestaat het al, vertelt professor Toxicologie en Farmacologie Jan Tytgat. Vooral teststrips zijn, veelal online, beschikbaar en heel populair in de Verenigde Staten. 

Valse veiligheid

"In het kader van hun thesis testen enkele studenten die commerciële kits nu uit. Voor sommige stoffen werkt het, voor anderen is het niet altijd betrouwbaar. Dat geeft dan een vals gevoel van veiligheid." 

Tytgat en zijn team hopen een accurater systeem te ontwikkelen. "Hoe het er zal uitzien weten we nog niet. Nu zetten we vooral in op zoveel mogelijk verkrachtingsdrugs op een zo betrouwbaar mogelijke manier kunnen detecteren." 

Bewustzijnsonderdrukkers

We kennen onder meer GHB (ook gekend als vloeibare XTC) en Rohypnol, maar het kan ook gaan om ketamine. "Die eersten zijn bewustzijnsonderdrukkers, terwijl bij ketamine meer sprake is van een soort narcose."

Rohypnol had van de fabrikant een waarschuwingskleur gekregen, maar nu bestaan ook generische tabletten die wit zijn

Zo zal je amper merken of een product in je drankje zit. "Vloeibare XTC is geur- en kleurloos. Rohypnol had van de fabrikant een waarschuwingskleur gekregen, maar nu bestaan ook generische tabletten die wit zijn. En dan nog, als je een cocktail neemt, is die meestal al gekleurd." 

2+2=5

"Het grote gevaar is de aanwezigheid van alcohol", aldus Tytgat. "Ik zeg altijd dat het een 2+2=5 effect is. Drink je die stoffen op met een glas cola of water, is het effect minder krachtig." 

Het grote gevaar is de aanwezigheid van alcohol. Drink je die stoffen op met glas cola of water, is het effect minder krachtig

Tytgat schat over een jaar een bruikbare test te hebben. Voorzichtigheid blijft aangewezen, maar, zo benadrukt hij, "voorzichtigheid is altijd beter dan het te moeten testen. Hoewel vrouwen vaak het eerste slachtoffer zijn, moeten mannen ook opletten, denk maar aan diefstal."

Hoe voorkomen? 

Met enkele eenvoudige basisregels kan je het al voorkomen: "Hou je drankje goed in het oog en neem nooit een drankje aan van een onbekende die avances maakt."

En wat als...

... je een dag later toch denkt dat er iets in je drankje zat? "Bij GHB (vloeibare XTC) moet je kort op de bal spelen. Die stof hebben we van nature, dus er moet een bepaalde concentratie aantoonbaar zijn. Bovendien verdwijnt het al na één of twee dagen uit het lichaam."

Je moet kort op de bal spelen. Zet urinestaal desnoods even in de diepvries, dan kan het later nog getest worden

"Voor Rohypnol is er iets meer tijd, maar ook geen week", vervolgt Tytgat. Snel een urinestaal afnemen is dus aan te raden. "Zet het desnoods even in de diepvries, dan kan het later nog getest worden."  

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet