Energiekosten in huurprijs incentive voor energiezuinige woningen?

14 september 2017
Laat de verhuurder de energiekosten betalen en voeg die kost toe aan een vaste huurprijs. Zo heeft een huisbaas een extra reden om te investeren in een energiezuinige woning. In Zweden is het heel normaal, weet onze man Marcel Burger.

“In Zweden is verwarming een intrinsiek deel van de huurprijs”, tweette energie-expert Ruben Baetens. “Dus heeft de verhuurder alle incentives om te investeren in energie-efficiëntie.”

Marcel Burger, die in Zweden woont en huurt, bevestigt. “Je ziet zelfs niet wat de verwarmingskosten precies zijn. Het is gewoon een vaste huurprijs met de energiekosten mee inbegrepen.”

De verhuurder heeft er alle belang bij dat alles goed geregeld is. Op tien jaar tijd verdient hij zijn investering ruimschoots terug

Dat levert best interessante voordelen op. “Voor de huisbaas betekent investeren in een energiezuinige woning – dus minder verwarmingskosten hebben - meer winst uit de huurprijs, die vast blijft. De verhuurder heeft er alle belang bij dat alles goed geregeld is. Op tien jaar tijd verdient hij zijn investering ruimschoots terug”,

Maar wat als de huurder daar misbruik van maakt, door bijvoorbeeld ramen te laten openstaan? "In Zweden kan het niet omdat de maximumtemperatuur van de thermostaat begrensd is. Daarnaast is het in Zweden ook niet uitnodigend bij min tien graden en sneeuw."