Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Zorgen over toenemende eenzaamheid bij ouderen: "Als dit nog lang duurt, zal de schade enorm zijn"

vr 16 okt. - 7:39

Okra maakt zich zorgen over de groeiende eenzaamheid als gevolg van de coronamaatregelen. De grootste vereniging voor 55-plussers neemt allerlei initiatieven om zoveel mogelijk contact te houden met zijn leden. Toch raken steeds meer ouderen geïsoleerd, omdat ze bang zijn voor het coronavirus en nog maar weinig mensen zien. “Ik maak me vooral zorgen over mensen die niet in een vereniging zitten. Zij dreigen in een compleet isolement te vallen”, zegt Okra-directeur Mark De Soete.
Man op bank

Terwijl het nieuws deze week vooral beheerst werd door de onderwijsmaatregelen, voor jongeren,  stuurde Radio 1-luisteraar Noëla Reypens (74) een berichtje naar onze redactie. Ze merkte op dat er de laatste tijd weinig aandacht is voor senioren, terwijl “onze tijd bemeten is”, schreef ze.

“Mijn leeftijdsgenoten durven het misschien niet zo hard te formuleren, maar ik voel dat er veel angst is”, benoemt ze het probleem in “De ochtend”. “Ik vind dat je het onder ogen moet zien dat de tijd die wij nog te leven hebben beperkt is.”

Pijn

Voor de corona-epidemie uitbrak, had Noëla gehoopt dat ze in de tijd die haar resteert nog vele dingen kon meemaken, samen met de familie, kleinkinderen en vrienden. “Maar daar is nu wel even een rem op gezet”, zegt ze.

Reypens ziet haar kleinkinderen nog wel, vooral de jongsten. Maar de oudere kleinkinderen, de tieners, ziet ze veel minder omdat zij zich ervan bewust zijn dat zij mogelijk een gevaar kunnen betekenen voor hun grootouders.

“Zij houden echt wel afstand.” En dat valt Noëla moeilijk. Toen een kleindochter van 13 een aantal weken geleden iets kwam ophalen, bewaarde het meisje afstand, hield ze haar mondmasker op en hield ze het bezoekje heel beperkt in de tijd, omdat ze zich bewust is van de risico’s. “Heel jammer, het doet een beetje pijn”, geeft Noëla toe.

Schrik

Ook onder haar vrienden ziet Noëla velen die de regels nauwgezet volgen. Sommigen heeft ze sinds januari zelfs al niet meer gezien, omdat ze schrik hebben. Noëla maakt zich dan ook zorgen over haar leeftijdsgenoten.

“Rondom mij zie ik een groeiende groep van mensen die psychosomatische symptomen beginnen te vertonen, die meer nog dan bij de eerste golf angstig zijn. Werkelijk overal zien zij het coronavirus. Als dit nog lang duurt, zal de psychische schade bij sommige mensen enorm zijn.”

Bij Okra VZW leeft diezelfde vrees. “We krijgen deze signalen ook van onze leden, dat de contacten sterk afnemen”, zegt directeur Mark De Soete. “De sociale prijs die ouderen betalen is momenteel heel hoog.” Soete vreest dat de eenzaamheid bij ouderen verder zal toenemen, terwijl die in onze maatschappij nu al hoog is.

Twee groepen

Okra kennen we vooral van de groepen elektrische fietsers die met fluohesjes daar het land flaneren. Maar in coronatijden zijn zulke activiteiten minder vanzelfsprekend geworden, omdat Okra-leden een risicogroep vormen.

Onder zijn leden ziet Mark De Soete nog twee groepen: de mensen die staan te popelen om samen dingen te doen en te organiseren enerzijds, en een grote groep met angst anderzijds.

Om contact te houden met de leden, probeert Okra in de huidige omstandigheden toch nog dingen te organiseren: kleine activiteiten waarbij op een veilige manier mensen contacten kunnen onderhouden.

De meeste zorgen maakt De Soete zich echter over de leeftijdsgenoten die niet in een vereniging zitten. “De afgelopen tijd spraken we van de bubbel van 4 of 5. Maar sommige mensen komen niet aan dat aantal contacten. Over hen maak ik mij zorgen. En daar ligt voor ons een grote opdracht.”

Beluister hier de gesprekken uit "De ochtend":

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet