Zorgleerkrachten komen niet meer aan zorg toe: "Vooral kwetsbare groepen zijn de dupe, vooral op taalvlak"

24 januari 2022
© CDC (Unsplash)
‘De Wereld Vandaag’ sprak met Silke Fierens, zorgjuf voor de kleuters in basisschool Droomballon in Nieuwkerken-Waas. Zorgleerkrachten zijn onontbeerlijk voor kwetsbare leerlingen. Helaas maken de vele coronabesmettingen het moeilijk om hun job uit te oefenen. “Ik stond de voorbije weken meer in klassen, dan dat ik de zorg kon uitoefenen die de kinderen nodig hadden.” Het is een nieuwe trend in het onderwijs, betreurt Fierens.

Silke Fierens staat in voor zowel kinderen die extra zorg nodig hebben, als voor kinderen die extra uitdagingen kunnen gebruiken. Helaas zijn zij de dupe van de complexe situatie, zegt Fierens.

KOALA-test

Wat met de KOALA-test die kleuters nu moeten afleggen? De test stelt een eventuele taalachterstand bij kleuters vast. Zo kan hun taalvaardigheid bijgespijkerd worden. Wanneer die achterstand toch te groot is op het einde van de kleuterklas, kan school adviseren om een overstap naar het lager uit te stellen.

Daar is weinig tijd voor, legt Fierens uit. Voor de KOALA-test geïntroduceerd werd, had haar school al een eigen taalproject. De taalgroepjes bestonden uit kinderen van verschillende klassen. De huidige maatregelen laten echter niet toe dat klasgroepen gemengd worden. “De groepen moeten nu veel kleiner. We kunnen helaas minder ondersteuning geven.”

Kunnen we spreken van een leerachterstand, wil ‘De Wereld Vandaag’ weten? Zo sterk wil Fierens het niet benoemen. “We kunnen niet doen wat we normaal gezien doen, wat zeker een effect op die kinderen zal hebben."

Luister via Radio 1 Select naar het gesprek.

Lees ook: