Zorgt overmatig tablet- of smartphonegebruik voor overprikkeling van je kinderen?

24 mei 2018
“Overmatig tabletgebruik zorgt ervoor dat meer en meer kinderen het syndroom van Gilles de la Tourette hebben.” Dat zei kinderpsychiater Lieve Swinnen eerder deze maand in Nieuwe Feiten. Professor congnitieve psychologie Wouter Duyck (UGent) vindt dat onzin: “ Er zijn géén aanwijzingen dat (frequent) internet- en technologie­gebruik de ontwikkeling van het brein beschadigt”.

“Een wetenschappelijk verband is er nog niet, maar in de klinische praktijk zie ik een link tussen overprikkeling en een toenemend tabletgebruik", zegt Swinnen.

Het was muzikant Jan Swerts die in Interne Keuken vertelde hoe zijn zoon Jef, die tourette heeft, extra last heeft van tics als hij veel op een tablet werkt. Jan heeft samen met Lander Deweer een boek geschreven over Jef: Een duiker op Mars.

Kinderpsychiater Lieve Swinnen, die ook aan bod komt in het boek, krijgt de laatste jaren opvallend meer kinderen met tics voor zich en wijt dat aan de toenemende overprikkeling, het voortdurende gebruik van computers, tablets en videogames.

Maar dat zijn uitspraken die volgens Wouter Duyck niet wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden: “In het toptijdschrift Trends in Cognitive Sciences concludeerde Mills dat er géén aanwijzingen zijn dat (frequent) internet- en technologie­gebruik de ontwikkeling van het brein beschadigen."

"Ja, intens internetgebruik kan wel de hersenen veranderen. Omdat alles wat we doen en waarbij we leren de hersenen verandert. Maar dat hersenen veranderen, betekent niet dat ze beschadigd worden”, schrijft hij in een opiniestuk in De Standaard.

Reageer

  • Merk jij dat je kinderen soms overprikkeld zijn nadat ze lang een tablet (of ander digitaal speelgoed) gebruikt hebben?
  • Hoe probeer je dat tegen te gaan?