Zou het geld van de nieuwsdienst bijna op zijn?

29 maart 2011

De sfeer van de grote dagen - journalistiek jargon voor 'er wordt geschiedenis geschreven en wij zijn daar bij' - duurt nu al maanden. En het ziet er niet naar uit dat het morgen voorbij zal zijn. Denk Tunesië, Egypte, Libië, Syrië, Bahrein, Jemen, Japan, .... En dan moet de Royal Wedding nog komen.

Ons hoort u niet klagen. Maar wij beheren natuurlijk het budget van de nieuwdienst niet, god zij dank. Een aantal grote Amerikaanse nieuwszenders zit nu al door het jaarbudget. "We've already had a year's worth of breaking news coverage, and it's not even the end of March," klaagt de vice-directeur internationale nieuwsgaring van NBC News.

Nu werken ze daar natuurlijk met andere maten en budgetten. Het coveren van één domino-opstand kost een Amerikaanse nieuwszender gemiddeld 2 miljoen dollar. Eén zender spendeerde maar liefst 1,5 miljoen dollar aan een dag verslaggeving van de Japanse tsunami. Hier vindt u meer cijfers en gegevens.

De vraag aan de Chef Buitenland van onze Nieuwdienst (een beetje bezorgd): Luidt het tegenwoordig "Wij moeten daar voor de concurrentie zijn!" of eerder "Kunnen we dat nog betalen?"