Zou jij een beroerte herkennen?

10 mei 2016
beroerte
Elke dag krijgen in ons land 52 mensen een beroerte. Maar veel mensen kennen de symptomen niet. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen wil daar iets aan doen en lanceert de campagne "Herken een beroerte". Zou jij een beroerte herkennen, bij jezelf of bij je naasten?

Tania Seucaet, woordvoerder van de Belgische Raad voor Beroerten doet haar verhaal: elf jaar geleden werd ze zelf getroffen door een beroerte. Ze is pas zes uur later in het ziekenhuis aangekomen. Hierdoor heeft ze een blijvende verlamming aan haar rechterarm en -been. Ze was niet genoeg geïnformeerd en kende de symptomen niet. Ook haar omgeving niet. Ze wil nu mensen te sensibiliseren.

Ook dokter Hakki Demirkapu (gezondheidscentrumtaat Medi Sina) staat volledig achter de campagne van minister Vandeurzen. Ook hij ervaart dat mensen de symptomen vaak niet herkennen. En tijd is cruciaal.

"Een beroerte verloopt meestal pijnloos, waardoor de patiënt en de naasten het vaak te laat herkennen. Eigenlijk zou een patiënt binnen de drie uur in het ziekenhuis moeten zijn. Na een scan kunnen er dan antistollingsmiddelen worden toegediend om de klonter los te maken. Als dat op tijd gebeurt, kunnen er levens worden gered en eventuele complicaties worden vermeden. Na drie uur, is het echter vaak te laat."

Om een beroerte snel te herkenen, is er de FAST-test:

  • F: face - kijk of de mond scheef staat
  • A: arm - kijk of beide armen even goed bewegen
  • S: speech - luister of de persoon onduidlijk spreekt
  • T: time - reageer onmiddellijk, elke minuut telt!


Meer info op: www.herkeneenberoerte.be
 

Radio 1 Select