Zou jij van deze man een tweedehandsauto kopen?

21 maart 2015
Kijk gewoon even naar de foto. Wat denk je? Wedden dat je nu ‘ja’ denkt? Of ‘nee’. In elk geval: je hebt een antwoord klaar.

Je denkt niet: wat een belachelijke vraag. Hoe kan ik nu door naar een gezicht te kijken weten of iemand een betrouwbare autoverkoper is? Of een goede vader? Of intelligent? Natuurlijk kan dat niet. Dat weet iedereen. En voor wie het nog niet weet, één tip: Stephen Hawking.

En toch. We doen het allemaal. Constant. We zien iemand en hup, we hebben een oordeel klaar. Het is sterker dan onszelf. Hoe komt dat toch? Dat we maar blijven geloven dat er een verband is tussen uiterlijk en innerlijk?

Al eeuwen zoeken wetenschappers naar lichamelijke kenmerken die iemands karakter, intelligentie of aanleg tot misdadigheid verraden. Wat ze ook bedachten, het bleek allemaal onzin. In het beste geval kan je er eens goed mee lachen, met die gekke schedelmeters - dat gaan we zaterdag zeker doen – in het slechtste geval werden hun theorieën gebruikt om ganse bevolkingsgroepen uit te roeien.

En nog zijn we niet genezen van de gedachte dat het misschien toch moet kunnen. Meer nog: het idee dat uiterlijk niks over innerlijk zegt vinden we bijna ondraaglijk. Stel je voor dat zo'n brave schoolmeester als Ronald Janssen een seriemoordenaar zou kunnen zijn.

Het Museum Dr. Guislain in Gent heeft er een prachtige tentoonstelling over gemaakt. Karakterkoppen. Zo heet ie. Er hoort ook een boek bij vol boeventronies en engelengezichtjes. Curator Patrick Allegaert zit zaterdag bij ons aan de keukentafel en als we u één tip mogen geven: ik zou er geen tweedehands auto van kopen. Net omdat je er zo een tweedehands auto van zou kopen.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select