Wij zouden dat niet durven beweren, maar in de wereldpers - en op truckerssites - lezen we vandaag "Eating Less Salt Doesn't Cut Heart Risks, Study Finds"
Aanleiding is een onderzoek van de Leuvense professor Jan Staessen, dat gepubliceerd werd in de Journal of the American Medical Association (JAMA). De resultaten van die studie staan toch enigszins haaks op wat wij menen te weten over zoutinname, hart en hoge bloeddruk.
Staessen en zijn collega's gebruikten de data van twee verschillende studies. Bij zo'n 3700 Europeanen werd de zoutconsumptie gemeten. Op basis daarvan werden de deelnemers ingedeeld in drie groepen - hoog, gemiddeld en laag verbruik - en acht jaar gevolgd
Wat bleek? De kans op hart- en vaatziekten verschilde niet binnen de drie groepen. Merkwaardig genoeg stierven de deelnemers die het minst zout aten zelfs vaker aan een hartziekte (4%) dan de overmatige zoutgebruikers( 1%) ... Het effect op de bloeddruk was in de drie groepen ongeveer gelijk.
Toch even bellen met de professor voor we loos gaan met het zoutvat.
Lees en beluister ook