"Zoutelande is Knokke met satésaus"

10 september 2018
Deze week verzorgt Bas Birker het middagjournaal voor 'Nieuwe Feiten'. De Nederlandse komiek, die ondertussen al zeven jaar in België woont, vertelt over Zoutelande. Sinds die zomerhit van BLØF en Geike Arnaert loopt het daar vol met Belgen. En daar is Bas bijzonder blij mee.

Lieve landgenoten,

Gisteren was ik in Zoutelande, bezongen door het Nederlandse Bløf en Geike Arnaert in De zomerhit van 2018. Niet de Radio 2 zomerhit trouwens, want dat is een prijs, en Nederlanders winnen geen prijzen. Ze doen niet eens mee.

Eigenlijk denk ik dat je alleen de Radio 2 zomerhit kunt winnen als je de prijs daadwerkelijk kunt komen halen. Anders wordt het zo’n treurige uitreiking. Als je wil winnen zorg je dus dat je de agenda van Radio 2 uit je hoofd kent en altijd 1 stap dichter bij het podium bent dan Niels Destadsbader. Bløf en Geike zaten waarschijnlijk nog vast in het oude strandhuis met de drank van haar vader.

Zoutelande dus. Al 39 jaar kom ik in het Zeeuwse dorpje. Ik ken er elke straat, elk cafe en elk oude strandhuis. Er staan er nul. Ik ken ze allemaal.

Met de Belgische kust heb ik niet zoveel, vanwege mijn 3 basisregels voor zeebezoek:
1. Als ik op het strand sta en naar de zee kijk wil ik geen strandhuisjes zien.
2. Als ik op het strand sta en richting land kijk, wil ik geen gebouwen zien.
3. Op een terras wil ik denken dat ik blij ben dat ik hier ben en niet geholpen worden door een uitgebluste ober die verheugd is als ik wegga.

Met het liedje van Bløf hebben de 1620 inwoners van Zoutelande een haat-liefde verhouding.
Ze haten het omdat het een nogal mistroostig beeld van een heel gezellig badplaatsje schetst.
Niets in het liedje prijst het dorpje aan. Integendeel.
Maar de Zeeuwen houden ook van het nummer omdat door het liedje Vlamingen de plek massaal ontdekken. En hoe meer Belgen er boeken, hoe minder plek er is voor Duitsers. Weten die ook eens wat bezet betekent.

Toen ik deze lente het Duits hoorde plaatsmaken voor Kempisch, Oost-Vlaams en - maanden later - Limburgs, stelde ik mezelf dus de vraag of ze de tekst van het liedje wel hadden verstaan.
Maar gisteren begreep ik het ineens.
De tekst schrikt de Vlaming niet af. Het trekt hem aan. Een Belg die Zoutelande hoort denkt dat het er net zo’n mistroostige vergane glorie is als in pakweg Oostende. Het is De Panne, maar dichterbij. Het is Knokke met satésaus.

Het lijkt me dus netjes dat ik namens Bløf, Geike en Zoutelande mijn excuses aanbied voor de verkeerde verwachtingen. Excuses voor de onbebouwde stranden, lege duinen en vriendelijke bediening. Gelukkig is er overal Heineken om alsnog je vakantie te verpesten. En volgend jaar een nieuwe zomerhit. Ik stem op Hugo Matthijsens Blankenberge. Nu alleen nog zorgen dat hij eerder bij de prijs is dan Niels Destadsbader.

Bas tourt nu door heel Vlaanderen met zijn show 'Je Moeder'. Tickets kan je hier bestellen.

Lees ook:

Lijst van artikels