"Zoveel mogelijk binnenblijven, maar we moeten wel gaan werken": Vlaamse in quarantaine in Italië getuigt

9 maart 2020
Klanten aan een supermarkt in Milaan. Er mag maar een beperkt aantal binnen. (© AFP)
De nieuwe en drastische quarantainemaatregelen die de Italiaanse regering in het noorden van het land heeft ingevoerd om het coronavirus in te dijken, hebben ook grote gevolgen voor Belgen die in de streek wonen en werken. "We moeten zoveel mogelijk binnenblijven, maar we moeten wel gaan werken. Absurd en surreëel" getuigt Valérie Dewelde in 'De Ochtend'.

"De quarantaine voelt heel absurd en surreëel", zegt Valérie Dewelde. Zij woont in Jesolo, een dorp aan de Adriatische kust in de buurt van Venetië, in de regio Veneto. "We zijn vriendelijk verzocht zo weinig mogelijk onze woning te verlaten. Voor het hoogstnodige mogen we naar de supermarkt, wel maar één persoon per gezin. En we moeten ook buiten wachten, want er mogen maar een beperkt aantal personen naar binnen."

We worden verzocht om zo weinig mogelijk buiten te komen, maar tegelijk mogen we wel nog altijd gaan werken.

"Ze vragen ons het liefst zo weinig mogelijk buiten te komen, tegelijk mogen we wel gaan werken. Daarom is die quarantaine het een groot vraagteken voor ons. We weten zelf niet goed wat we er allemaal moeten over denken. De bars en restaurants zijn ook open tussen 6 en 18 uur, daarna sluiten ze. Maar er komen ook heel weinig mensen in de bars en restaurants, ik denk uit angst. De tafeltjes moeten ook op 1,5 meter van elkaar geplaatst worden."

Musea, theaters, bioscopen zijn al twee weken dicht, ook de school van Valéries zoontje is al twee weken gesloten. "Ze nemen toch wel echt grote maatregelen." Valérie verhuurt ook vakantiewoningen. "De Italianen blijven wel boeken, maar vanuit het buitenland zijn er geen aanvragen meer."

Beluister het gesprek met Valérie Dewelde in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select