"Zowel in kansarme als -rijke gezinnen vind je kinderen met een hoog IQ"

12 oktober 2017
De N-VA wil het IQ van onze schoolkinderen meten, om zo het gelijke kansenbeleid in onze scholen beter te kunnen begeleiden. Ze gaan er van uit dat het IQ niet gelijk verdeeld is tussen kansarme en kansrijke kinderen. In kansarme milieus zouden kinderen een lager IQ hebben. Volgens Kathleen Venderickx, professor hoogbegaafdheid aan de UHasselt, is dat toch niet zo een goed idee.

Is het eigenlijk wel nuttig om het IQ van onze schoolkinderen te testen? Professor Kathleen Venderickx nuanceert alvast. Ook in kansarme gezinnen worden kinderen met een hoog IQ geboren, maar door die kansarmoede zijn ze moeilijker te vinden:

"Vanuit de praktijk zien we dat kinderen met een hoog IQ moeilijk te detecteren zijn in kansarme gezinnen. Bovendien is het voor hen moeilijker hun talenten te ontwikkelen en hun potentieel te uiten. Zowel in kansarme als -rijke gezinnen vind je dus kinderen met een hoog IQ."

Meer dan intelligentie alleen

"We moeten ons de vraag stellen of een kind niet meer is dan intelligentie alleen. Er spelen heel veel dingen om talenten naar boven te halen." zegt Venderickx. Volgens haar kan het wel nuttig zijn als onderzoeksmiddel: "Als men dit steekproefgewijs zal doen, is dat fantastisch. Dan ziet men meteen ook dat er in kansarme gezinnen heel erg veel potentieel onder de radar blijft."

Venderickx zegt dat zo een test ook druk met zich kan meebrengen: "Met IQ gaan heel wat vooroordelen gepaard. Zo zouden kinderen met een hoog IQ dan betere prestaties moeten leveren. Dat is niet juist. IQ-testen gebruik je om kinderen die in moeilijkheden zitten te helpen."