Zuid-Afrika had meest onwaarschijnlijke Lotto-uitslag ooit

7 december 2020
© Dylan Nolte via Unsplash
De winnende cijfers in de Zuid-Afrikaanse Lotto-trekking waren wel heel opvallend: 5, 6, 7, 8, 9 en 10. "Fraude!", werd er meteen geroepen, want zoveel toeval, dat kan bijna niet. Toch wel, zegt Sylvia Wenmackers, doctor in de fysica en wetenschapsfilosofie en expert kansberekening.

Kan het toeval zijn dat dit de winnende cijfers zijn of is er sprake van fraude? De meningen van de Zuid-Afrikanen zijn verdeeld.

Sylvia Wenmackers schreef een boek over kansberekening, ‘Kans op chocoladetaart’. Volgens haar is deze trekking zeer uitzonderlijk. “De kans op deze combinatie is minder dan 1 op 42 miljoen. Aan de andere kant heeft elk resultaat diezelfde kleine kans. De cijfers trekken dus maar de aandacht omdat het allemaal opeenvolgende getallen zijn.” Omdat het zo’n opvallende combinatie is denken veel mensen dat het geen toeval kan zijn. “Toch wel”, zegt Wenmackers in 'Nieuwe Feiten'.

“De mensen maakten zich zorgen omdat er zoveel winnaars waren. Er waren 20 winnaars, dat is uitzonderlijk veel.” Zij moeten de prijspot uiteraard verdelen. Het zou volgens de experte zelfs niet verstandig zijn om ‘voorspelbare’ combinaties in te geven of in patronen te werken. Niet omdat je daarmee minder kans zou hebben, maar de kans wordt dan wel groter dat je de prijzenpot zult moeten delen onder verschillende andere mensen.

In Bulgarije is er een aantal jaar geleden ook nog iets opvallends gebeurd bij een Lotto-trekking. “De cijfers waren daar niet zo opvallend: 4, 15, 23, 24, 35 en 42. Niets aan de hand zou je zeggen, maar een paar dagen later werden daar exact dezelfde getallen getrokken. Toen bleek dat 18 mensen die getallen gegokt hadden. Blijkbaar gebeurt het wel vaker dat mensen de cijfers van de week ervoor gokken. Maar zij hebben dus ook pech gehad, want ook zij moesten het prijzengeld delen.”

De les is dus zo veel mogelijk op verschillende willekeurige cijfers gokken. De kans dat je wint is wel nog steeds wel bijzonder klein.

Herbeluister het gesprek met Sylvia Wenmackers in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: 

Lijst van artikels