Zuid-Afrika laat binnenlandse verkoop hoorn van neushoorns weer toe

27 november 2015

De legalisering van de binnenlandse handel in neushoornhoorn (het blijft een raar woord) kwam er niet op initiatief van de Zuid-Afrikaanse overheid.

Het hooggerechtshof in Pretoria heeft gisteren het verbod onwettig verklaard. De regering had dat in 2009 afgekondigd om stroperij tegen te gaan.

De zaak was aanhangig gemaakt door John Hume en Johan Kruger, twee neushoornfokkers.

Zij argumenteerden dat het verbod op de vrije verkoop stroperij in de hand heeft gewerkt. ‘Legaal geoogste hoorns’ zouden daarentegen de zeer lucratieve zwarte handel en de illegale jacht in de kiem smoren.
 
De rechter heeft het verbod opgeheven omwille van procedurefouten, maar cijfers lijken de kwekers wel gelijk te geven. In 2007 werden in Zuid-Afrika 13 neushoorns afgeslacht, vorig jaar waren dat er 1215. Dit jaar werden er - tot en met augustus - 749 gestroopt.
 
Er leven zo’n 20.000 neushoorns in Zuid-Afrika, dat is 80 procent van de wereldpopulatie. Dat betekent dus dat in 2014 en 2015 in Zuid-Afrika ruim een tiende van de globale neushoornpopulatie is afgeslacht. 
 
Benieuwd of die legalisering conform de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) is. En hoe Chris Dusauchoit - die ooit nog het hemd van John Hume heeft gestreken - daarover denkt.
 
 

Radio 1 Select