Zuid-Koreaanse film 'Parasite' is grote Oscarwinnaar en schrijft geschiedenis

10 februari 2020
© AFP
De Zuid-Koreaanse film 'Parasite' heeft vier Oscars weggekaapt, waaronder die voor beste film. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Amerikaanse filmprijzen dat een niet-Engelstalige film de hoofdprijs wint. De grote favoriet '1917' moet zich tevreden stellen met drie Oscars in minder belangrijke categorieën. België kon de prijs voor beste kortfilm niet verzilveren.

'Parasite' won niet alleen de Oscar voor beste film, maar ook die voor beste regie, beste originele scenario en beste internationale film. De film van Bong Joon-ho is een zwarte komedie over een arme familie die infiltreert in een rijke familie om die op te lichten, maar dat loopt volledig fout.

"We hadden nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Ik heb het gevoel dat er nu een heel gunstig moment in de geschiedenis plaatsvindt. Ik uit mijn diepste dankbaarheid en respect voor alle leden van de Academie voor het nemen van deze beslissing", reageerde producer Kwak Sin-ae die de prijs voor beste film in ontvangst nam.

Eerder op de avond mocht regisseur Bong Joon-ho al de Oscars voor beste regie, beste internationale film en beste originele scenario in ontvangst nemen. "Ik ben nu klaar om te drinken", zei Bong nadat hij de award kreeg voor beste internationale film. Maar daarna kreeg hij nog een eerbetoon als beste regisseur. Hij versloeg daarmee kleppers als Martin Scorsese (The Irishman), Quentin Tarantino (Once upon a time... in Hollywood), Sam Mendes (1917) en Todd Philips (Joker).

"Na het winnen van de categorie beste internationale film dacht ik dat het gedaan was voor vandaag en dat ik was klaar om te relaxen", grapte hij. Hij dankte Martin Scorsese, wiens films hij bestudeerde op school. Scorsese kreeg een staande ovatie van het publiek in het Kodak Theatre. Zijn film 'The Irishman' kon geen enkele van zijn tien Oscarnominaties verzilveren en liet het bij vorige prijsuitreikingen ook al afweten.

'1917' maakte favorietenrol niet waar

In de acteurscategorieën waren er geen verrassingen. Daar won Renée Zellweger de prijs voor beste actrice voor haar rol in 'Judy', Joaquin Phoenix kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in 'Joker'. Brad Pitt en Laura Dern wonnen zoals verwacht in de prijzen voor beste bijrollen.

Ook '1917' maakte zijn favorietenrol niet waar. De film van Sam Mendes won enkel in minder belangrijke categorieën zoals beste cinematografie, beste sound mixing en beste visuele effecten.

De Belgische kortfilm 'Une soeur' van Delphine Girard met Veerle Baetens in de hoofdrol heeft geen Oscar gewonnen. De film was genomineerd in de categorie beste kortfilm.

"Binnenkort gaan we met een Oscar naar huis"

Geen Oscar voor een Belgische film dus, maar binnenkort zal het wel zover zijn, voorspelt filmman Ward Verrijcken in 'De Ochtend'. "Er leeft echt wel iets onder de jonge generatie Belgische filmmakers. Kijk wat Adil en Bilal gedaan hebben met 'Bad Boys For Life'." 

"Er is zoveel talent in België" zegt hij. En dan denkt hij bijvoorbeeld aan de eerder vermelde Delphine Girard, aan Fien Troch, aan Felix Van Groeningen,... "Als je de Belgische filmindustrie bekijkt, voel je gewoon dat het binnen dit en een recent aantal jaren wel prijs zal zijn. Binnenkort gaan we met een Oscar naar huis. Matthias Schoenaerts wint waarschijnlijk wel de prijs voor Beste Acteur, of denk aan een van de jonge regisseurs waarover ik net sprak."

Bekijk alle winnaars en genomineerden op vrtnws.be

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: