Zuster Caritas: “Het blijft straf dat zo’n eenvoudige tekst wereldberoemd werd”

21 december 2018
‘Stille Nacht’, misschien wel het meest bekende Kerstlied, blaast dit jaar 200 kaarsjes uit.

“Ik heb het lied zelf ongelooflijk veel gezongen”, vertelt zuster Caritas van de abdijgemeenschap Sint-Trudo in Brugge. “Het is een eenvoudig en pretentieloos lied dat mensen overal ter wereld aan het zingen krijgt. Maar er zit vooral iets in dat hoop geeft aan mensen.”

“Het lied is geschreven na de Napoleontische Oorlogen, toen Europa in puin lag. Er was honger en er waren conflicten. Mensen verliezen dan de moed, maar de makers van Stille Nacht wilden de mensen weer hoop geven.”

Onooglijk dorpje 

“Die makers, dat zijn de Oostenrijkse priester Joseph Mohr, die de tekst schreef, en zijn landgenoot en componist Franz Gruber. Het werd voor het eerst opgevoerd in Oberndorf, een klein, onooglijk dorpje in de buurt van Salzburg.”

“Mohr schreef de tekst al in 1816, en dat was een bijzonder jaar voor Europa, omdat het de geschiedenis inging als 'het jaar zonder zomer'. Er was slecht weer, en de oogst was mislukt. De pastoor Mohr schreef het gedicht ‘Stille nacht’ tegen die achtergrond. Zijn koster ging er in 1818 dan mee aan de slag. De eerste versie was er zelfs een op gitaar. Zogezegd omdat de muizen aan het orgel hadden geknaagd. Nadien vond het lied zijn weg via handelaars.”

“Het blijft straf dat zo’n eenvoudige tekst zo veel furore heeft gemaakt”, besluit zuster Caritas.

Herbeluister het interview 

Lees ook: