Zware aanslag in Nice eist nu al 84 levens

14 juli 2016
In de Zuid-Franse stad Nice is een vrachtwagen ingereden op een mensenmassa op de beroemde Promenades des Anglais. Die had net het vuurwerk ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag bijgewoond. Burgemeester Christian Estrosi van Nice heeft het over tientallen doden, het parket zelfs over 60 doden. De onderprefect van het departement Alpes Maritimes heeft het over "een zeer zware tol". Bekijk het meest recente Extra Journaal over Nice:

De grote witte vrachtwagen vertrok kort na het einde van het vuurwerk ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag, ergens tussen 22.30 en 23 uur. Beginpunt van de dodelijke raid lag ter hoogte van de luchthaven van Nice, de vrachtwagen werd tot stilstand gebracht in de buurt van het beroemde hotel Negresco.

De dader - een 31-jarige man met de Frans-Tunesische nationaliteit - zigzagde over een afstand van 2 kilometer over de Promenade des Anglais, duidelijk met de bedoeling om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Uiteindelijk werd de man doodgeschoten door de politie, net nadat hij zelf het vuur had geopend.

Christian Estrosi, de president van de regio Provence-Alpes-Côte d'azur, heeft het over "het ergste drama uit de geschiedenis van Nice". Intussen staat de teller al op 84 en zijn er ook 18 gewonden die er erg aan toe zijn. Onder hen zijn ook verscheidene kinderen.

Over eventuele Belgische slachtoffers bestaat nog geen duidelijkheid. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) staat in contact met de Franse autoriteiten om zicht te krijgen over mogelijke Belgische slachtoffers. 

Paniek in Nice

In de straten van Nice heerst paniek. "Er is veel bloed. Er zijn ongetwijfeld veel gewonden", getuigt een journalist van de krant Nice Matin. Een grote witte vrachtwagen is op de mensen ingereden, en daarop is er op de massa geschoten.

"Een witte vrachtwagen verscheen uit het niets in de mensenmassa en kwam 20 meter voor mijn neus tot stilstand", getuigt de Nederlander Brenner Bouwman op Twitter. "De chauffeur heeft uit het raam schoten gelost en op dat moment ben ik gaan rennen."

Ook de Vlaamse Savannah Geyt heeft het zien gebeuren. "We waren net de straat overgestoken waar een grote truck veel mensen omver heeft gereden", legt ze uit tegen onze radioredactie. "We hebben het zien gebeuren. Het vuurwerk was net gedaan en heel veel mensen waren naar huis aan het stappen." Savannah Geyt heeft mensen zien omverrijden, maar is veilig en wel. "Een vrouw heeft ons binnengelaten in haar appartement", zegt ze.

Crisisoverleg in Parijs

De Franse president François Hollande, die vanavond in Avignon was, is teruggekeerd naar Parijs voor crisisoverleg in het Elysée. Daarbij waren ook premier Manuel Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aanwezig. Cazeneuve is inmiddels vertrokken naar Nice.

Over wie de daders van deze aanslag zijn, bestaat nog geen duidelijkheid. De aanslag is ook nog niet opgeëist. Hoe dan ook lijken het moment en het doelwit van de aanslag niet toevallig gekozen. De Promenade des Anglais, de bekende boulevard langs de Middellandse zee, stond vol met mensen die het vuurwerk van de Franse Nationale feestdag hadden bijgewoond.

De antiterreurcel van het parket van Parijs neemt het onderzoek over. Dat wijst erop dat de Franse autoriteiten ervan uitgaan dat er een terreuraanslag is gepleegd. Als dat inderdaad zo is, dan is het derde grote aanslag in Frankrijk in zo'n anderhalf jaar tijd, na de aanslagen tegen Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in Parijs (7 januari 2015) en de aanslagen in Saint-Denis en Parijs van 13 november 2015.

 

Hulpdiensten bij de vrachtwagen in kwestie
Nice in paniek
Hulpdiensten in Nice