Zwarte, doorstreepte woorden op voorpagina’s Australische kranten: gezamenlijk protest tegen beknotting persvrijheid

21 oktober 2019
© AFP
De Australische kranten openen vandaag met een bijzondere voorpagina, waarop alle woorden met zwart doorstreept zijn. Volgens de kranten is de persvrijheid in Australië in gevaar. Ze protesteren tegen een nieuwe wet die journalisten de toegang ontzegt tot gevoelige overheidsinformatie en al aanleiding gaf tot verschillende politie-invallen.

De kranten van de rivaliserende mediagroepen News Corp en Nine Entertainment openen vandaag uitzonderlijk met een gelijkaardige voorpagina, die volledig gecensureerd lijkt te zijn. Alle woorden zijn met zwart doorstreept en in het rood prijkt er een stempel met de woorden "geheim" en "niet voor publicatie".

In Australië staat de vrijheid van meningsuiting niet verankerd in de grondwet, en media voelen dat alsmaar meer. Een nieuwe wet ontzegt journalisten de toegang tot gevoelige overheidsinformatie. Zo viel de politie al binnen bij de openbare omroep ABC en in de woning van een journalist van News Corp. Zij zouden overheidsinformatie gelekt hebben, die ze gekregen hadden van klokkenluiders.

Ook tijdens de zaak rond kardinaal Pell was er opschudding. Toen die werd veroordeeld voor kindermisbruik, mochten de Australische media zijn naam niet noemen. Aanklagers eisen nu boetes en celstraffen van tientallen Australische journalisten en uitgevers. Pell zelf gaat in beroep tegen zijn veroordeling.

Uitzonderingen

"Je hebt twee kampen in Australië", zegt correspondente Eveline Masco, "aan de ene kant is er de aanklacht dat de journalisten de nationale veiligheid in gevaar brengen door geheime informatie te lekken. Langs de andere kant heb je de journalisten die berichten brengen omdat ze vinden dat het publiek het recht heeft om dit nieuws te kennen, dat is nu eenmaal hoe persvrijheid werkt."

Volgens premier Scott Morrison is persvrijheid wel degelijk heel belangrijk in Australië, maar "staat niemand boven de wet", ook journalisten niet. De journalisten pleiten dan weer voor uitzonderingen op de strengere veiligheidswetten voor journalisten en klokkenluiders.

Michael Miller, hoofd van News Corp Australia, tweette een afbeelding met alle voorpagina's van zijn kranten. Volgens hem moeten burgers zich afvragen wat de overheid voor hen verborgen wil houden.

Beluister het gesprek met Eveline Masco in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'