Zwarte katten blijven langer in het asiel, met dank aan... Instagram

27 oktober 2020
© Hannah Troupe (Unsplash)
Het was een opmerkelijke Facebook-post van het dierenasiel in Sint-Truiden: “Overweeg in deze Halloween-periode ook eens om een zwarte kat te adopteren”, stond er te lezen. Zwarte katten blijken gemiddeld langer in een asiel te zitten dan alle andere katten.

"In deze donkere periode net voor Halloween willen we onze zwarte poesjes nog eens extra in de kijker zetten" schreef het dierenasiel van Sint-Truiden op Facebook. "Overheerst nog altijd het idee dat zwarte poesjes ongeluk brengen?" vragen ze zich af.

(lees verder onder de Facebookpost)

Waarom kiezen maar weinig mensen ervoor om een zwarte kat te adopteren? Katten- en hondenkenner Chris Dusauchoit ziet verschillende redenen.

“Een eerste reden ligt voor de hand: bijgeloof”, zegt hij in 'Nieuwe Feiten'. “In 1233 beschreef paus Gregorius IX een incident waarin heidenen de kont van een zwarte kat kusten. Daarmee was het lot van de zwarte kat bezegeld: het was een duivels dier.”

Dat veel mensen in de middeleeuwen een zwarte kat met de duivel associeerden, heeft nog een andere reden. “Het gen van de zwarte kat duikt pas in de middeleeuwen voor het eerst op. Voorheen waren alle katten grijs getijgerd. Als je dan als middeleeuwer opeens oog in oog met zo’n onbekende zwarte kat staat, dan schrik je wel even.”

Instagram

Dat mensen ook in onze tijd weinig tuk zijn op zwarte katten, hebben we te danken aan Instagram. We weten dat je met katten veel likes kunt halen op sociale media, maar camera’s hebben veel moeite om mooie foto’s van zwarte objecten, en dus ook zwarte katten te maken.”

Bovendien weten we uit onderzoek dat mensen vaker agressieve en gemene karaktertrekken toeschrijven aan katten. “En daar zit het echte probleem”, besluit Dusauchoit. “Mensen kiezen hun huisdieren op basis van hun uiterlijk, niet hun karakter.”

Lees ook: