Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Zweden komt te traag in actie om coronavirus aan te kunnen", zegt Vlaamse epidemiologe in Zweden

wo 18 mrt. - 7:19

Terwijl in heel Europa draconische maatregelen worden genomen, blijven ingrijpende maatregelen in Zweden uit. Toch zijn er minstens evenveel besmettingen in Zweden als in België en de cijfers lopen ook even snel op. Epidemiologe Nele Brusselaers doet in Zweden onderzoek en maakt zich zorgen, vertelt ze in 'De Ochtend': "Er is hier eigenlijk heel veel stilte".
Man met mondmasker  in Zweden

De afgelopen dagen volgden de Europese landen elkaar in sneltempo op met maatregelen, en bijkomende maatregelen. Ook bij ons moeten alle niet essentiële winkels dicht en gaat de politie controleren dat iedereen die binnen moet blijven dat ook doet.

Maar in het noorden, in Zweden, gaat het dagelijkse leven voorlopig zonder veel paniek verder, vertelt epidemiologe Nele Brusselaers in 'De Ochtend': "Er zijn hier heel weinig maatregelen. Gisteravond kwam er wel een advies dat de middelbare scholen dicht mogen. Het is dus geen verplichting. Er zijn nog altijd heel weinig maatregelen die wel verplicht zijn. Je ziet wel dat er minder mensen op straat zijn, maar er is zeker helemaal geen sprake van een lockdown, integendeel. Zweden komt te traag in actie."

Nochtans zijn er in Zweden niet minder besmettingen als elders, vertelt Brusselaers: "Het aantal besmettingen is zeker even hoog als in België of in andere landen. We volgen de trends van andere landen, de aantallen gaan omhoog. Heel bizar dus dat er geen maatregelen genomen worden."

Volgens Brusselaers komt dat omdat een beperkte groep het beleid voert, en iedereen luistert naar één persoon: "Er wordt hier erg geluisterd naar de staatsepidemioloog, de maatregelen komen vanuit zijn visie. Er wordt daarop heel weinig kritiek geopperd."

"Er zijn heel weinig wetenschappers die in de krant komen, terwijl er wel genoeg zijn. Meer als in België. Maar die komen allemaal niet aan bod. Er is eigenlijk heel veel stilte. Er wordt hier heel weinig gepraat over dat virus. Achter de schermen dan weer wel, je hoort kritiek van de collega’s, maar iedereen blijft vertrouwen op die enkelingen die het beleid nu voeren. Dat vind ik zeer onrustwekkend."

"Ziekenhuizen niet voorbereid"

Volgens Brusselaers is de gezondheidszorg, waarvan we vaak horen dat die in Zweden erg goed is, helemaal niet voorbereid op het nieuwe coronavirus: "Ziekenhuizen zijn hier veel minder in paraatheid dan in België. In België zijn ze al weken aan het voorbereiden, extra artsen optrommelen, een reserve aan verpleegkundigen voorzien."

"Hier hoorde ik gisteren nog van een collega, met symptomen, dat ze zal moeten gaan werken. ‘Ze kan toch een mondmasker dragen’ is dan de uitvlucht. Maar testen doen ze hier niet. We zitten hier met een personeelstekort. Ik denk dus dat de Belgische gezondheidszorg hier beter op voorzien is dan de Zweedse."

Om die redenen is Brusselaers dan ook heel voorzichtig in haar werk: "Ik heb vorige week al de beslissing genomen om thuis te werken en ik ben al twee weken enorm voorzichtig met sociaal contact. Ik probeer contact te beperken. En dat vind ik jammer. We zitten hier sowieso ook met wachtlijsten in de zorg, wat we in België niet hebben. Dus ik maak me ernstige zorgen. Gewoon omdat zelfs het medische personeel, zoals artsen, nog steeds denkt dat het allemaal een beetje overroepen is."

Luister naar Nele Brusselaers in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet