"Zwerfvuil opruimen is beseffen dat het gewone leven ook mooi is"

15 maart 2017
Enkele jaren geleden kwam modejournaliste Veerle Windels op een wandeling mensen tegen die zwerfvuil aan het ruimen waren. Dat inspireerde haar om zelf óók het grijpertje ter hand te nemen en in haar eigen buurt de straten te ruimen.

Meteen na die ontmoeting heeft Veerle op de site van de toenmalige zwerfvuilactie 'In de vuilbak' vier straten in haar buurt geclaimd. Sindsdien ruimt ze daar geregeld het zwerfvuil op, en dat doet ze nu toch al zo'n drie jaar. "Ik neem zogezegd de verantwoordelijkheid om die straten af te lopen. Heel vaak zelfs wat kwaad, denkende 'wie doet dit nu, je leert je kinderen toch dat je dat niét doet?'. 

Veerle vermoedt dat de trigger om het zwerfvuil te beginnen rapen, niet alleen die ontmoeting was. "Ik was net gescheiden, en dit was ook een manier om mijn kwaadheid weg te gooien, samen met dat vuile blik." 

Het lijkt wel in groot contrast te staan met haar leven als modejournaliste. "Ik hou van de modewereld, met de glamour en glitter, en vindt het ook fijn dat ik me kan opkleden, met stilleto's en alles erop en eraan." Maar als ze dan thuiskomt, na bijvoorbeeld de Parijse modeweek, dan helpt het afval ruimen haar om opnieuw 'te aarden'."Met mijn platte schoenen, mijn botinnekes aan, den toer doen en weer van gewone dingen genieten."

Het klinkt misschien een beetje als therapie, maar het is mijn manier om terug thuis te komen, om te zeggen 'dit is ook het leven'.

Veerle vindt het godgeklaagd hoevéél afval ze in haar toertje van anderhalf uur ophaalt. "Ik vertrek met drie vuilniszakken en die zitten nadien alledrie vol." Wat vindt ze dan zoal langs de kant van de weg? "Mosselschelpen, een lege autobatterij, bierblikken, potjes yoghurt, krasbiljetten van de loterij, ..."

Onlangs kon ze gewoon iemand betrappen die iets uit z'n autoraam gooide. Het was in haar eigen straat, Veerle reed voor zijn auto en zag hem iets weggooien. Ze is meteen gestopt en heeft hem gevraagd en zijn raampje naar beneden te rollen. "Ik was in alle staten. Ik zeg: doet u dat thuis ook, dingen gewoon uit uw raam, de tuin ingooien?" Ze heeft vervolgens uitgelegd dat zij als vrijwilliger zijn rommel opruimt. "De man heeft rechtsomkeer gemaakt en z'n boeltje opgeruimd." 

Helaas lijkt het alleen maar erger te worden. Dus zal ik blijven opruimen.