Zwitserse rente negatief (?)

9 november 2011

Er is de laatste maanden, dagen en uren bijzonder veel te doen over de rentes van de eurolanden. Een kleine greep uit het aanbod. De Italiaanse rente rondt kaap van 7 procent. Rente Italiaanse staatsobligaties op 'Grieks' niveau. Griekse 2-jarige rente piekt op 107,34%. Frans-Duits renteverschil naar recordhoogte. België moet steeds meer rente betalen op zijn obligaties.

De lijst met pessimistische rente-evoluties lijkt eindeloos. Daarom presenteren we u ook enkele positieve berichten. Deze berichten gaan voornamelijk over de "veilige havens" voor beleggers - waar België spijtig genoeg niet bij gerekend wordt. De Nederlandse Rabobank is zo'n veilige haven. Ook de Duitse economie trekt veel beleggers aan: want de veilige Duitse bunds sluiten hoger, de rente gaat verder omlaag.

Ook Zwitserland wordt als een veilige haven gezien. Zo veilig zelfs dat dat de Zwitserse staatsobligaties met negatieve rentes aangeboden worden. U leest het goed: negatieve rentes. "Een vrij zeldzaam fenomeen", volgens dit artikel.

Wat zijn negatieve rentes ? Willen beleggers geld verliezen om in de Zwitserse obligaties te kunnen investeren ? En waarom investeert men niet in de Italiaanse obligaties met een winst van 7 procent ?