Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

115 bekertjes, 25 zakken en een paar teenslippers: de maaginhoud van een aangespoelde walvis

di 20 nov. - 5:09

Voor de kust van het Indonesische eiland Sulawesi is een dode walvis aangespoeld met maar liefst zes kilogram plastic in de maag. "Dat is geen verrassend nieuws, spijtig genoeg", zegt marien biologe Gudrun De Boeck in 'De Wereld Vandaag'.
Aangespoelde walvis in Sulawesi

115 plastic bekers, 25 plastic zakken, een paar teenslippers en meer dan 1.000 andere stukken plastic: dit is de treurige verzameling die werd aangetroffen in de maag van een walvis die gisteren dood aanspoelde op het strand van Sulawesi.

"Hoewel we de doodsoorzaak niet hebben kunnen afleiden, zijn de feiten die we zien afgrijselijk", zegt Dwi Suprapti van de milieuorganisatie WWF Indonesië.

Plastic in de maag van zeedieren, zeker in deze hoeveelheden, kán inderdaad hun dood veroorzaken, bevestigt marien biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen in 'De Wereld Vandaag'. Zij schrikt overigens niet van het bericht van deze onfortuinlijke walvis met zes kilogram plastic in de maag.

"Meer en meer dieren -naar schatting meer dan de helft van de zeevogels en zeezoogdieren- hebben last van plastic in hun maag". En het kan inderdaad hun dood tot gevolg hebben. "Plastic leidt tot obstructies, vooral in de darmen. Het verspert met andere woorden de doorgang voor echt voedsel. Vaak zien we dat die walvissen in zeer slechte toestand zijn: ze hebben weinig vetreserve, zijn sterk vermagerd", zegt De Boeck. "Dus de link is niet zo heel ver te zoeken."

Dat deze walvis juist in Indonesië is aangetroffen, is niet zo verwonderlijk. Het land geldt samen met China en de Filipijnen als een van de grootste veroorzakers van plasticvervuiling in de oceanen. "Van de 1,5 tot 2 miljoen ton plastic die in de oceaan terechtkomt, zou ongeveer 70 procent vanuit Azië komen. Daar zijn niet alleen veel rivieren die uitmonden in zee, de afvalophaling gebeurt er ook niet op dezelfde manier als hier. Maar ook hier wordt maar een heel klein deel van het plastic gerecycleerd."

Beluister het interview met Gudrun De Boeck:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet