Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

“80 procent van de plastic zakjes wordt na 20 minuten weggegooid”

di 29 mei - 9:13

“Ik heb beelden gezien van aardappelen die per stuk geplastificeerd zijn, en die dan nog eens in een plastic zak terechtkomen” zegt zanger Sioen. Hallucinant vindt hij het. In ‘De Bende van Annemie’ staat hij stil bij de overdaad aan plastic in ons land.
Frederik Sioen in 'De Bende van Annemie'

Ook al gehoord van ‘Plastic Attack’? Dat is een groep die mensen aanspoort om hun overbodige verpakkingen in de winkel achter te laten. Sinds kort is Frederik Sioen nauw betrokken bij de actie en dat is ietwat toevallig gelopen. “Ik had een filmpje van zo’n Plastic Attack in Bristol op mijn Facebook gezet, en er de vraag bijgezet: wie gaat dat in Gent organiseren? Niet veel later kwam er reactie: ‘Jij moet dat organiseren, Sioen, we zullen u wel helpen.’”

Van het een kwam dus het ander, en ondertussen is Sioen betrokken bij een dertigtal evenementen die zaterdag plaatsvinden. “We gaan zo’n 80 à 90 supermarkten aanvallen. Het is dus ook een attack op mijn agenda” lacht Sioen.

De winkels worden trouwens betrokken bij de actie "Het is niet zo dat we die mensen gaan bruskeren."

Geëngageerd snotaapke

Engagement is altijd al aanwezig geweest bij Sioen. “Dat buikgevoel om iets te willen veranderen is er altijd al geweest. Voor mij is het logisch en komt het spontaan.  12 jaar geleden waren er bijvoorbeeld de fameuze 0110-concerten. Ik was toen een snotaapke, maar het was een groot succes.”

Vindt Sioen het ook logisch dat burgers zo’n Plastic Attack moeten organiseren? “Nee, eigenlijk niet” zegt hij. “Ik zou liever gewoon muziek maken. Maar als het nodig is moeten de mensen elkaar proberen te vinden en de politiek wakker houden.”

Verbod op plastic zakjes

Sioen: “Op wereldschaal wordt er maar 9 procent plastic gerecycleerd. 79 procent ligt nog ergens: in de oceaan, in de rivier, langs de kant van de baan. In België wordt er 29 procent gerecycleerd, maar dat betekent: 71 procent niet!”

Daarom pleit Sioen onder andere voor het afschaffen van de ‘single use’-plastic zakjes in Vlaanderen. “80 procent hiervan wordt na 20 minuten weggegooid!” zegt hij. “Of we zo goed bezig zijn is maar de vraag.”

Meer info over Plastic Attack vind je via Facebook.

Beluister het interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet