2.000 of toch maar 800: hoeveel bedden hebben we nu eigenlijk op intensieve zorg voor coronapatiënten?

13 november 2020
© Dirk Waem (Belga)
600 tot 800 covid-patiënten: meer kunnen de afdelingen intensieve zorg in ons land niet aan. Dat zegt intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven in 'De Wereld Vandaag'. De uitspraak is opmerkelijk omdat er momenteel in onze ziekenhuizen meer dan 1.400 covid-patiënten op intensieve zorg liggen. "We moeten ons neerleggen bij de situatie zoals ze vandaag is, maar ideaal is ze allesbehalve", aldus Meyfroidt.

In alle ziekenhuizen in ons land zijn er officieel 2.000 bedden voor intensieve zorg. Daarvan moet 40 procent (800 bedden) onder alle omstandigheden gereserveerd blijven voor niet-covid-patiënten. Maar omdat het aantal covid-patiënten dat intensieve zorg nodig heeft, intussen meer dan 1.400 bedraagt, zijn er noodgedwongen bedden moeten bijkomen.

"Het aantal bedden op zich maakt niets uit", zegt Meyfroidt. "Maar je moet er wel het geschikte personeel voor hebben. In de praktijk staan er nu bedden in omgebouwde ontwaakkamers en operatiekamers. Maar de mensen die daar werken zijn niet opgeleid om intensieve zorg toe te dienen. Zij hebben zich in korte tijd moeten bijscholen en worden nu voor de leeuwen gegooid."

Het aantal bedden op intensieve zorg maakt niets uit, je moet er wel het geschikte personeel voor hebben.
Geert Meyfroidt, intensivist UZ Leuven.

Meyfroidt treedt zijn collega's van andere ziekenhuizen bij, als die beweren dat er te weinig geschoold personeel is om zoveel covid-patiënten op intensieve zorg op te vangen. Gezien de vele handen die er aan het bed van een covid-patiënt nodig zijn, schat Meyfroidt dat de intensieve zorg in ons land maar op een 600 tot 800 covid-patiënten berekend is.

In werkelijkheid liggen er intussen 1.452 covid-patiënten (cijfer van 13 november) op intensieve zorg. Die situatie is volgens Meyfroidt allesbehalve ideaal, maar al die patiënten aan hun lot overlaten is natuurlijk ongehoord. "We mogen van geluk spreken dat ons ziekenhuispersoneel een grote veerkracht heeft en zich aanpast aan de omstandigheden."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag"

Beluister hier het volledige gesprek met Geert Meyfroid in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook: