Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

"In 2050 is er een verbod op de verkoop van vlees en vis"

ma 13 nov. - 4:27

Hans Bourlon, CEO van Studio 100, verzorgt deze week het middagjournaal van Nieuwe Feiten. En terwijl de meeste gasten terugblikken naar hun afgelopen week, blikt Bourlon terug vanuit de toekomst. Hij bevindt zich in het jaar 2050 en kijkt vanuit die tijd terug op de dag van vandaag. In zijn eerste journaal praat hij over de vleesindustrie, of liever het gebrek eraan in 2050. Want over 30 jaar komt onze tonijn niet meer uit de zee, maar uit een labo. Helemaal terecht, volgens Bourlon.
Hans Bourlon blikt terug vanuit 2050.

Hallo, goeie middag. Ik heb net een stukje tonijn gegeten. Echt lekker ! Maar wat je moet weten : tonijn is vandaag, in 2050, niet echt, maar namaak. Net als alle steaks, ribbetjes en filets die slagers en visboeren verkopen.

Dat komt omdat men na intensief zoekwerk erin geslaagd is om de smaak van vlees en vis na te bootsen met een vegetarisch alternatief. Je kan het verschil niet zien. De structuur en de geur zijn identiek. Maar ook… Er zitten geen hormonen in het vlees en geen kwik in de vis. Maar wel superproteïnen, die vandaag in 2050 een groot deel van de voedingsdriehoek innemen. En het is goedkoop. Want Europa heeft dit vegetarisch alternatief jarenlang gepromoot en gesubsidieerd.

Wist je dat er een verbod is op de verkoop van vlees en vis vandaag ? Varkenskwekerijen bestaan niet meer. Slachthuizen hebben hun deuren gesloten. De visserij is voorbij. Dieren leven nu in het wild, of als huisdier en er is geboortecontrole. Ongelooflijk als je eraan terugdenkt hoe barbaars we waren toen we industrieel dieren kweekten en slachtten. Varkens zijn intelligent en even gevoelig als honden. Maar varkens sloten we op in smalle hokken waar ze zich niet konden omdraaien. We zagen de schrijnende beelden op TV. Maar we aten rustig voort. Karbonaden, spek, worst, gehakt… Vergelijk het met de slavenhandel. Het is in de geschiedenis nog gebeurd dat mensen, tegen beter weten in, deden of hun neus bloedde.

Maar vandaag, in 2050, zijn het andere tijden. ‘Dieren verdienen respect,’ staat in de wet. Op het doden van dieren staan straffen. Maar de conservatieven voeren oppositie. ‘Vandaag lijkt elk dier op een heilige koe’, zeggen ze. ‘Die wetten zijn een overcompensatie voor misstoestanden uit het verleden.’

Intussen floreert de zwarte markt van echt vlees en echte vis. Zoals veel mensen heb ook ik nog steaks en kabeljauwmoten in mijn diepvries liggen. Dat is toegestaan, want er is amnestie naar het verleden toe. Maar vlees smaakt mij niet meer. Op de Wereld Dierendag zal ik, zoals veel mensen, mijn laatste resten vlees en vis naar het kerkhof brengen. Daar staat vandaag een gedenkteken, naast het oorlogsmonument, in de vorm van een varken, ter nagedachtenis aan de 50 miljard dieren die we begin deze eeuw met zijn allen jaarlijks oppeuzelden.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet