Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Artikel

Kan gasprijscrisis ook snel weer voorbij zijn? "We mogen ons niet blindstaren op de huidige prijzen"
"De komende winter wordt moeilijk, maar daarna zullen de gasprijzen dalen en over 4 tot 6 jaar liggen ze wellicht weer min of meer op het niveau van voor de crisis." Dat verwacht professor milieu-economie Stef Proost (KU Leuven). "Een exacte timing kan je niet opmaken, maar er is perspectief."

28 september 2022

Beleef 'Culture Club' in het KMSKA via VRT MAX

Kijktip op VRT MAX: de jongste uitzending van 'Culture Club' in het KMSKA. Bent Van Looy toont je alle hoeken en kamers van het vernieuwde museum.

Kijk nu

Artikel

Kijk op zaterdag 1 oktober naar 'De Taalstaat' in de app van Radio 1
Radio 1 en de Nederlandse collega's van NPO Radio 1 slaan opnieuw de handen in elkaar. Op zaterdag 1 oktober kan je in de app van Radio 1 kijken naar een unieke uitzending van 'De Taalstaat', gepresenteerd door Frits Spits en Jan Hautekiet. Het is meteen ook de aftrap van de Week van het Nederlands. Het thema dit jaar: de schoonheid van de Nederlandse taal. Kijk zaterdag live, tussen 11 en 13 uur, via de videoknop in onze app.

28 september 2022

Select

Psychologe: " De agressie van Mathieu van der Poel was een impulsieve vorm"
Waarom springt de ene persoon sneller uit zijn vel dan de andere? Is het problematisch, zo af en toe over de rooie gaan? Hoe kun je het voorkomen? Zijn er mensen die het echt nooit voor hebben? Jill Lobbestael is onderzoeker in de klinische psychologie, verbonden aan de universiteit van Maastricht. “Het is belangrijk om te beseffen dat het om een impulsieve vorm van agressie gaat”, benadrukt Lobbestael. van der Poel was niet op deze situatie voorbereid. Wanneer iemand agressief reageert is dat een samengaan van situatie en de persoonlijke factor. “De situatie kunnen we in dit geval goed onder de loep nemen: meisjes die op zijn deur kloppen, de nacht voor het WK”, aldus Lobbestael. Er komt opvallend veel begrip voor de reactie van de renner. Toch praten mensen niet graag over woede. “Woede wordt geassocieerd met jezelf niet onder controle hebben. Dat komt zeer negatief over. Voor sommige subgroepen is het helemaal moeilijk. Voor vrouwen bijvoorbeeld, zij worden geacht lief te zijn”, verklaart Lobbestael. Lobbestael heeft het ook over persoonlijkheden die vlugger vatbaar zijn voor agressie en woede. Je hoort er alles over in het fragment hierboven.

28 september 2022

14 min

Artikel

'Culture Club' live vanop Mijn-Kracht in CC Muze in Heusden-Zolder
Op 30 september 1992 werd de steenkoolmijn van Zolder – als laatste van de Benelux – definitief gesloten. Het einde van een industrieel tijdperk. In 2022 is het dus 30 jaar geleden en Heusden-Zolder herdenkt deze sluiting in samenwerking met verschillende organisaties uit de streek. 'Culture Club' herdenkt mee, en strijkt neer in CC Muze op vrijdag 30 september voor een fijne live-uitzending. Zin om erbij te zijn? Schrijf je in.

27 september 2022

Artikel

“Het begon met niet ontbijten toen ik 11 was”: sinds coronacrisis kampen meer jongeren onder de 16 met een eetstoornis
Er zijn sinds de coronacrisis meer jongeren onder de 16 die kampen met een eetstoornis. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij de vijf instellingen in Vlaanderen waar je je kan aanmelden met een eetprobleem. Er is bovendien een beperkte groep bijgekomen van jongere patiënten die snel erg mager worden. Dat blijkt uit een reportage van het magazine 'Pano' die vanavond te zien is op Eén.

28 september 2022

Luistertip

Nieuwe Feiten

Het ontbreekwoord: pliederen is het nieuwe woord voor ‘lachen en huilen tegelijkertijd’

28 september 2022

Luister nu

Podcasts

Ontdek al onze Radio 1-podcasts. Je vindt ze ook op VRT MAX.

Mistlicht

Over wat dementie met een mens doet. Op de Instagram van Sven Speybrouck staat een foto van zijn mama. Het beeld is wazig. Dat was zij toen ook al. Het moet rond die tijd geweest zijn dat stilaan duidelijk werd dat ze dementie had. Ergens in de mist in haar hoofd zijn moeder en zoon elkaar kwijtgeraakt. Zovele jaren later is die foto van zijn mama het vertrekpunt van een zoektocht naar wat dementie met een mens doet. Sven vertrekt van aan de keukentafel van zijn moeder en gaat op zoek naar lotgenoten. Een podcast ism Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen.

Luister nu

Meest recente fragmenten

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet