Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Aantal besmettingen met coronavirus in China stijgt nog, "je kan niet weg uit Wuhan"

do 30 jan. - 6:38

De Chinese overheid heeft nu al 7.711 officiële besmettingen met het coronavirus bevestigd. Uit nieuwe cijfers blijkt ook dat 170 mensen overleden zijn aan complicaties, vooral oudere mensen en mensen met een al verzwakte gezondheid. Het virus is nu ook opgedoken in Tibet. Veel landen maken zich intussen klaar om landgenoten uit de hardst getroffen Chinese regio's weg te halen.
© AFP

Uit een nieuwe balans van de Chinese gezondheidscommissie zijn er nu al 7.711 officiële besmettingen en 170 overlijdens gemeld door het nieuwe coronavirus. Dat dook bijna een maand geleden voor het eerst op in de miljoenenstad Wuhan, in de oostelijke provincie Hubei. De meeste besmettingen situeren zich dan ook in de regio rond Wuhan, maar het virus is nu in alle regio's van China gemeld. Voor het eerst is ook iemand ziek geworden in Tibet.

De maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn groot, zowel binnen- als buiten China. Zo zijn verschillende kleine en grote steden in quarantaine geplaatst, zijn (delen van) toeristische trekpleisters afgeloten en wordt de start van het nieuwe semester in scholen en universiteiten en enkele regio's voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Een week geleden ging de miljoenenstad Wuhan, waar het virus voor het eerst gesignaleerd werd, als eerste in lockdown. Dat betekent dat alle vlieg- en treinverkeer werd stilgelegd. Er is ook geen ander openbaar vervoer mogelijk en sinds enkele dagen is het ook het privé-autoverkeer aan banden gelegd.

"Aanvankelijk werd gedacht dat er altijd wel mogelijkheden en sluipwegen zullen zijn om zo'n grote stad uit te geraken, maar dat is niet het geval", zegt correspondente Leen Vervaeke in Wuhan. "Ik ben aan de stadsgrenzen gaan kijken. Daar staan overal controleposten en de sluipwegen zijn allemaal afgesloten met hekken, of grote bergen aarde, of diepe sleuven die ze hebben gegraven. De lockdown is 100 procent."

Landen halen burgers uit getroffen gebied, ook quarantainemaatregelen

Heel wat landen ondernemen intussen actie om landgenoten weg te halen uit het gebied met de meeste besmettingen. Ook België is daarmee bezig, maar er is nog geen concrete info over de repatriëring, zegt Vervaecke. "De ambassade en Buitenlandse Zaken zijn er druk mee bezig en we worden op de hoogte gehouden."

Het terughalen van landgenoten houdt ook een mogelijk risico in voor de verdere verspreiding van het virus. Mensen kunnen immers al besmet zijn zonder ziek te zijn, en zo verder het virus verspreiden. Daarom nemen meerdere landen maatregelen en is er in sommige gevallen sprake van een quarantaine.

De verontrusting is groot is, maar tegelijk is er ook hoop en opluchting dat het aantal besmettingen niet zo snel meer stijgt als een aantal dagen geleden.

"Hoe die maatregelen er voor België of voor Europese landen eruit zullen zien, is op dit moment nog niet duidelijk. En voor landen die al burgers hebben geëvacueerd, is het ook telkens verschillend. De Verenigde Staten hebben al mensen teruggehaald, zij moeten 72 uur op een militaire basis blijven en worden gescreend op symptomen en getest. Zuid-Koreanen moeten echt 14 dagen in quarantaine in een medische instelling. Tot groot protest van de bevolking."

De Chinese bevolking kan zelf niet weg uit het getroffen gebied, "maar de vraag stelt zich niet bij hen omdat het gewoon onmogelijk is. Wuhan en de steden errond zijn compleet afgesloten. Je merkt dat de verontrusting hier wel groot is, maar tegelijk is er ook hoop en opluchting dat het aantal besmettingen niet zo snel meer stijgt als een aantal dagen geleden."

© AFP

© AFP

WHO beoordeelt de situatie opnieuw

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt vandaag opnieuw samen om de situatie te bespreken en om te beoordelen of er sprake is van een internationale noodsituatie. Een week geleden was het volgens de WHO nog te vroeg om dat te doen.

Een internationale noodtoestand is een "uitzonderlijke gebeurtenis die een risico inhoudt voor andere landen en een internationaal gecoördineerde actie vraagt". Eerder gebeurde dat voor het Zika-virus in 2016 en de uitbraak van ebola in Afrika. Directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus zei vorige week dat het "een noodtoestand in China" is, geen wereldwijde noodtoestand, "al kan het dat wel worden. "Onze beslissing betekent niet dat de WHO dit niet ernstig neemt, integendeel."

Als de WHO vandaag zou overgaan tot het uitroepen van een internationale noodtoestand, houdt dat in dat er meer vrijkomt voor de bestrijding van het virus. Het kan ook betekenen dat er restricties komen op handel en reizen.

Beluister het gesprek met correspondente Leen Vervaeke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet