Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Waarom virussen vaak uit China komen

di 21 jan. - 10:59

Gek toch dat al die nieuwe, gevaarlijke virussen steevast uit China lijken te komen. Hoe komt dat? Viroloog Marc Van Ranst legt het uit in ‘Nieuwe Feiten’.
© AFP

In China zijn nu al negen mensen gestorven aan het nieuwe longvirus, dat verwant is met het coronavirus. Er zijn ook meer dan 440 mensen besmet.

Gaan de Chinezen dat virus snel kunnen indijken? “Toen het enkel voorkwam in Wuhan, had ik er goede hoop op dat dat kon” zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in ‘Nieuwe Feiten’. Maar ondertussen zijn er in meer dan 10 andere provincies al besmettingen vastgesteld, en wordt het een ander verhaal.

"Chinees Nieuwjaar: goede timing voor het virus, slechte timing voor de mensen"

Kan dat virus dan ook tot hier geraken? “Het gaat een beetje afhangen van wat er gebeurt tijdens en na de enorme grote migratie van het Chinees Nieuwjaar. Dat is een periode dat er meer dan 13 miljard verplaatsingen zijn, soms internationaal. Iedereen gaat terug naar zijn familie, en dat is een goede timing voor het virus, een slechte timing voor de mensen.” Toch kan je dat niet zomaar afzeggen, “want dan raak je aan hun cultuur, dat gaat niet.”

Het gaat ook afwachten zijn wat er deze week gebeurt op de Wereldgezondheidsorganisatie, zegt Van Ranst. “Gaan ze een wereldwijd alarm de wereld insturen? Dan gaan natuurlijk een heleboel andere poppetjes aan het dansen. Dan gaat men meer maatregelen nemen, enzoverder.”

"Alle dingen die bij mensen gebeuren, hebben de hoogste kans om in China te beginnen"

Maar vergissen wij ons nu of komen die nieuwe virussen heel vaak uit China? “Dat is inderdaad zo” zegt Van Ranst. “De belangrijkste reden is heel eenvoudig: daar wonen ook de meeste mensen. Alle dingen die bij mensen gebeuren, hebben de hoogste kans om in China te beginnen.”

Al zijn er natuurlijk ook andere factoren.  Zo zijn er ook heel wat virussen gerelateerd aan pluimvee, en de meeste kippen wonen nu eenmaal in China. Op markten zie je er ook dingen die je bij ons niet ziet: ze pluimen er bijvoorbeeld kippen in grote trommels met een motor. Daar wordt een kip in gesmeten, die na een halve minuut volledig gepluimd is.  Dit creëert natuurlijk een heleboel stof, en om dat stof in te perken, wordt er water bijgedaan. Maar dat zorgt dan weer voor druppels, zodat virussen overgedragen kunnen worden op mensen. “Je krijgt dan druppeltjesinfectie, aerosolvorming, waar virussen gebruik van maken” besluit Van Ranst.

Lees meer over het het Coronavirus op vrtnws.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet