Alle basisscholen volledig open? "Puur epidemiologisch moet dat mogelijk kunnen zijn"

19 mei 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, is tevreden dat er weer deels lesgegeven wordt in de lagere scholen. Ze vindt het ook "een goed streven" dat men overweegt om ook de andere leerjaren nog naar school te sturen. "Puur epidemiologisch moet dat mogelijk kunnen zijn" zegt ze in 'De Wereld Vandaag'. Op voorwaarde dat het organisatorisch kan.

Sinds maandag wordt er weer gedeeltelijk les gegeven in onze scholen, en daar is Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten in het UZA en voorzitter van de exit-groep GEES tevreden over: "Persoonlijk ben ik heel blij dat de scholen de stap hebben kunnen zetten om open te gaan, al is het ten dele" zegt ze in 'De Wereld Vandaag'. "Ik begrijp best dat het veel ouders en kinderen - mijn eigen kinderen incluis - frustreert als ze niet naar school kunnen gaan." Vlieghe vindt het dan ook een "goed streven" dat de onderwijswereld eraan denkt om andere leerjaren op korte termijn ook de kans te geven naar school te komen. 

"Zolang het over jonge kinderen onder de 12 jaar gaat, denken wij dat dat epidemiologisch vermoedelijk veilig kan" zegt Vlieghe. "Ik denk dat het heel goed is om dat te overwegen, op voorwaarde dat dat ook kan georganiseerd worden. Want het idee van kleinere beperkte groepen, zoals dat in Nederland en Denemarken ook gebeurt, hoort er ook bij, en dat moet je ook kunnen organiseren als school."

"Wanneer scholen de logistiek niet hebben, wordt het moeilijk, maar puur epidemiologisch moet dat mogelijk kunnen zijn. Maar laat ons eerst even kijken hoe de heropening van de scholen gebeurt, en dan kan het stap voor stap gebeuren."

Beluister het integrale gesprek met Erika Vlieghe in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook:

Radio 1 Select