Als dier zijn we volstrekt mislukt

18 februari 2019
© Pixabay
De lifestyleboeken die ons vertellen dat we veel kunnen leren van katten om gelukkiger te worden schieten als paddenstoelen uit de grond. Zeg maar miauw tegen het leven? Filosoof Menno De Bree gelooft er niet in. Als dier zijn we volstrekt mislukt, vindt hij.

Waarom is de kat het nieuwe ideaal in allerhande lifestyleboeken? “Katten zijn bijzondere dieren. Ze leven in het moment en lijken spanningsvrij te zijn” zegt filosoof Menno De Bree in ‘Nieuwe Feiten’. “Ze zoeken de leuke plekken in huis op, ze liggen zonder schuldgevoel in de zon en kennelijk willen mensen dat ook.”

De Bree: “We hebben een soort van geluksideaal ontwikkeld dat het leven spanningsvrij en leuk moet zijn. Maar dat levert heel veel stress op, want het lukt ons maar niet. Het enige dier dat dat wel goed kan is de kat. Maar de fout die we maken is dat we de kat als voorbeeld gaan nemen.”

En waarom lijken katten zo ideaal? Wat maakt een kat zoveel aantrekkelijker dan bijvoorbeeld een hond? Dat is de afhankelijkheid blijkbaar. “Mensen willen heel vaak een leven dat gevuld is met gemak, en niet met gedoe”, zegt De Bree.

Denkfout

Een kat maakt zich geen zorgen over zijn pensioen, en heeft geen last van jaloezie. Toch zou Menno De Bree zou nooit willen ruilen met een kat. “De denkfout die mensen maken die dit soort lifestyleboekjes schrijven, is zeggen dat een kattenleven te prefereren is boven een mensenleven. Maar je moet als mens niet gaan doen dat je een kat bent. Dat levert niets op.” En hij vervolgt: “Als een dier wordt geboren zal het zich geen vragen stellen over zijn leven, waar ie naartoe moet en of ie wel de juiste keuzes maakt. Het is juist typisch voor mensen dat ze dat wel doen. En als je zegt dat je wilt leven als een kat, wil je dat typisch menselijke uit je leven bannen”. En laat dat nu net datgene zijn wat het leven interessant maakt.

Is er dan iets mis om je meer op genot te gaan richten? “Saai en vreselijk” vindt De Bree. “Zelfkennis, eerlijkheid, weten dat je écht iets presteert, is een stuk leuker. Als kat zou je missen waar het om draait.”

Beluister het integrale gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

De mens als volstrekt mislukt dier (fd.nl)

Lijst van artikels