“Als ik nu nog naar een lied van Michael Jackson luister, ga ik toch wel even nadenken”

29 januari 2019
Een nieuwe documentaire over Michael Jackson zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je nooit nog een plaatje van hem wilt opzetten.

“Bijzonder geloofwaardig”

Wie ‘Leaving Neverland ‘ gezien heeft, kan nadien nooit meer naar Michael Jackson luisteren, wordt beweerd. Mensen verlieten gechoqueerd de première op het Sundance Festival in Amerika.

In de documentaire, die vier uur duurt, wordt het verhaal van twee jongens en hun familie uitgebreid verteld. Allebei leerden ze Jackson kennen in de jaren ’80, als kind van de showbusiness. James Safechuck was een kindacteur die op zijn 10de in een reclamespot voor Pepsi opdraafde. Hij ontmoette er Jackson op de set. De andere jongen, Wade Robson, won een Michael Jackson-imitatiewedstrijd voor kinderen. Ze waren beiden grote fans, en we zien hoe Michael Jackson op een gewiekste manier het vertrouwen wint van beide families.

Jackson kwam ook bij de jongens thuis op bezoek. Hij nodigde ze ook uit om mee op tournee te gaan: eerst sliepen ze bij hun moeder op de kamer, later bij Michael Jackson zelf. “Het is heel emotioneel om het verhaal van de moeders te horen die alles lieten gebeuren om hun carrière niet in de weg te zitten” vertelt VRT-collega Tom Bleyaert, een van de weinige Belgen die de documentaire al heeft gezien. “Maar het is allemaal zo bijzonder geloofwaardig en gedetailleerd verteld dat het bijna niet kan dat er geen grond van waarheid in zit.”

"Zeer heftig"

Bleyaert: “Het wordt als een sprookje verteld, maar na een half uur wordt het een horrorverhaal. De ene jongen was 7 toen het seksueel misbruik begon, de andere 10. Het begonnen met knuffelen, maar mondde uit in masturbatie, orale seks en penetratie. Zeer heftig."

“De documentaire is een heel goede studie van het psychologisch proces dat met seksueel misbruik gepaard gaat” zegt Bleyaert. “Dat maakt ook min of meer duidelijk waarom ze hem in het begin zijn blijven adoreren.” Zo hebben de jongens hem eerst jarenlang verdedigd, maar veranderden ze later hun verhaal. “Ze willen een stem geven aan de mensen die dit meegemaakt hebben. Dat is ook hun enige bedoeling, ze willen bijvoorbeeld absoluut geen geld van deze documentaire.”

“Als ik nu nog naar een lied van Michael Jackson luister, ga ik toch wel even nadenken”

En zal Bleyaert nu hij de documentaire gezien heeft de muziek van Michael Jackson nog opzetten? “Als ik nu nog naar een lied van Michael Jackson luister, ga ik toch wel even nadenken. Maar dat hij zo’n goede muziek gemaakt heeft, maakt het net zo moeilijk. Hij is een icoon en heeft schitterende albums gemaakt.” Bleyaert zal dus zeker nog proberen om te blijven luisteren.

Ook op het Sundance Festival heerste enige schroom toen er op een party een medley van Jackson gedraaid werd “Eerst bleef iedereen wat raar naar elkaar kijken, maar daarna werd er toch wat op gedanst”.

Beluister het integrale gesprek met Tom Bleyaert in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: