"Amper een derde van de vrouwen is tevreden over haar borsten"

29 juli 2019
VRT
“Amper een op de drie vrouwen is tevreden over haar borsten.” Dat heeft Corien van Zweden verteld in #weetikveel. Zij verloor haar linkerborst aan borstkanker en verdiepte zich in de biologie en betekenis van dit lichaamsdeel.

“Borsten krijgen is spannend, want het duurt wel een tijd voor je weet wat je krijgt”, zegt van Zweden.

“Vroeger moest je het doen met de borsten die je kreeg, maar tegenwoordig zien vrouwen op tv het ene na het andere make-overprogramma waarin borsten vergroot of verkleind worden. De maakbaarheid is toegenomen.”

“Steeds meer vrouwen kiezen voor plastische chirurgie om hun borsten te vergroten of te verkleinen”, zegt van Zweden. Daaruit kan je al afleiden dat de tevredenheid over hun borsten niet erg groot is. Er is ook onderzoek dat die tevredenheid in kaart brengt.

“Die tevredenheid is erg laag, amper een derde van de vrouwen is tevreden over haar borsten. Het is trouwens niet zo dat dat cijfer bij jonge vrouwen hoger is, en bij oudere vrouwen, die wat meer hangende en minder mooie borsten hebben, lager. De ontevredenheid gaat over alle leeftijdsgroepen heen. Er is veel schaamte, ongemak en verlegenheid. En gelukkig zijn er ook vrouwen die zeer blij zijn met hun borsten.”

Bekijk het volledige gesprek met Corien van Zweden:

Lees ook: