App helpt je positief te blijven tijdens coronacrisis

6 januari 2021
© NordWood Themes (Unsplash)
De coronacrisis maakt mensen bang, eenzaam, boos en somber. Je zou voor minder, na 10 maanden. Maar er is ook goed nieuws: er is een app die je kan helpen om van die gevoelens af te geraken.

De app heet 'Zo erg nog niet' en is ontwikkeld door Ernst Bohlmeijer (Professor geestelijke gezondheidsbevordering Universiteit Twente).

“De app moet je helpen om te oefenen in dankbaarheid en positiviteit”, zegt hij in 'Nieuwe Feiten'.

“We vragen de gebruikers om zes weken lang een dagboek bij te houden over zaken die ze die dag gewaardeerd hebben. Dat kunnen hele kleine dingen zijn: iemand die vriendelijk tegen je was, een leuk moment met je kind, een wandeling, een mooie vogel die je kon zien.”

“Daarnaast krijg je van de app ook elke andere opdracht. Ze krijgen gebruikers op een gegeven moment de vraag om na te denken over eerdere tegenslagen in het leven, en of daar achteraf gezien ook positieve zaken uit voortgekomen zijn.”

"De kracht van dankbaarheid"

En hoe helpt die app dan om met onze sombere coronagevoelens om te gaan? Professor Bohlmeijer: “De kracht van dankbaarheid wordt al 20 jaar onderzocht, en het is aangetoond dat dankbaarheid enorm kan bijdragen aan het welzijn en de mentale veerkracht van de mensen.”

Het mooie aan deze methode is dat je dankbaarheid kan leren ontwikkelen. “Het gaat primair over het richten van je aandacht. Negatieve zaken vragen spontaan om aandacht, op positieve zaken moet je je bewust richten.”

“Daarom dat de app vraagt om elke dag iets in een dagboek te schrijven. Je moet er eventjes, neem een kwartiertje, heel bewust aandacht voor hebben. Alleen zo komt het in je lijf, in je systeem, en knap je ervan op.”

Je kan de app downloaden via de website van de Universiteit Twente.

Lees ook: