Nieuwe Feiten
Krachttraining? “We doen het veel te weinig”
di 5 jan. - 0:05
Katrien De Cocker is sport- en bewegingswetenschapper aan de UGent. Ze is net terug uit Australië waar ze meewerkte aan een onderzoeksproject van de universiteit van Southern Queensland. Dat project draaide rond de rol van krachttraining of spierverstevigende bewegingsactiviteiten voor de maatschappelijke gezondheid. “Dus los van wat het betekent voor atleten of mensen die aan het revalideren zijn” vertelt ze in ‘Nieuwe Feiten’.
“De belangrijkste bevinding is dat men veel te weinig aan krachttraining doet” zegt De Cocker. “We zien dat meer dan 80% niét twee maal per week spierverstevigende oefeningen doet, wat eigenlijk vooropgesteld wordt om aan gezondheidsnormen te voldoen.” Al variëren de verschillen van land tot land: in het Noorden van Europa deed men vaker die oefeningen dan bijvoorbeeld in Roemenië, Malta of Cyprus. “De specifieke vraag over krachttraining werd niet opgenomen in de Belgische en Nederlandse vragenlijsten, dus daar kunnen we geen uitspraken over doen.”
Niet alleen voor bodybuilders!
“We denken bij krachttraining vaak aan bodybuilders en dergelijke, maar deze studie staat er los van” zegt De Cocker ook. “We zien dat het inderdaad effectief is om spiermassa op te bouwen, maar het heeft ook een positief effect op de botdensiteit, en het werkt ook preventief tegen allerlei andere aandoeningen.”
Duursporten zoals wandelen, fietsen en lopen zijn natuurlijk ook uitermate geschikt voor je gezondheid. Maar het beste is de combinatie, aldus De Cocker. “Los van de hoeveelheid duursporten die je doet, zien we dat er unieke voordelen zijn op vlak van diabetes, hypertensie, hart- en vaatziekten, bepaalde kankers zelfs.”
“De vergeten richtlijn”
Twee keer per week aan krachttraining doen, naast 150 minuten bewegen aan een ‘matig intense intensiteit’, is al een tiental jaar opgenomen in de gezondheidsrichtlijnen rond fysieke activiteiten en beweging. Maar toch schijnen veel mensen dit niet te weten. “We noemen het de vergeten of genegeerde richtlijn” zegt De Cocker.
Nochtans kan je die krachttraining ook gewoon thuis opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen met waterflesjes. En zeker ook het klassieke ‘pompen’ niet vergeten!