Assita Kanko naar N-VA: "Ik ben van de Vlamingen gaan houden"

14 december 2018
Voormalig Brussels MR-politica Assita Kanko zal bij de komende verkiezingen op een lijst staan voor de N-VA. "In de huidige omstandigheden wil ik de politiek niet passief volgen, maar zelf weer een rol spelen en het woord nemen", luidt het.

Assita Kanko zat voor MR in de gemeenteraad van Elsene, maar nam niet meer deel bij de lokale verkiezingen van oktober. Nu ruilt ze de MR in voor N-VA.

“Ik kende de mensen van N-VA vroeger niet", legt Assita Kanko in De ochtend uit. “Maar toen ik in 2017 het Ebbenhouten spoor ontvangen heb, heb ik een aantal kopstukken leren kennen. En daarna is de vriendschap gegroeid en is voor mij geleidelijk aan evident geworden.”

Kanko benadrukt dat ze goed nagedacht heeft over haar beslissing. “Ik heb mijn keuze gemaakt uit engagement, omdat ik de verlichtingswaarden wil verdedigen: de vrijheid van denken en de gelijkwaardigheid tussen vrouw en man.Ik ben er geen voorstander van om etnische stemmen te gaan zoeken, ook al was dat makkelijk geweest.”

“De N-VA heeft een positie, is niet flou en zegt waarvoor ze staat en duidelijkheid is belangrijk in de politiek. De partij brengt een duidelijk en eerlijk verhaal, zeker over migratie en integratie. De vrijheid van denken moet weer meer ruimte krijgen in de politiek."

Opmerkelijke verschuiving 

Toch is het opmerkelijk dat Kanko van een Franstalige partij naar een Vlaams-nationalistische partij gaat. "Toen ik in België aankwam, heeft niemand mij gevraagd of ik Franstalig of Vlaming wou zijn," verduidelijkt Kanko. "Ik wist ook heel weinig over Vlaanderen. Ik had er via Franstalige media verkeerde opvattingen over: de Vlamingen zouden niet van ander mensen houden en zijn misschien racistisch."
"Ik heb dan zelf Vlaanderen leren kennen, en ik ben van de Vlamingen gaan houden. Dus ik heb er nu voor gekozen om Vlamingen te zijn en voor mij is het vanzelfsprekend om Brussels Vlaams politica te worden."

Windowdressing

Wat haar standpunt over het Migratiepact betreft, is ze duidelijk: "Ik vind dat het windowdressing is. Men denkt: we gaan het tekenen en dan zijn alle problemen opgelost. Dat is een oppervlakkige manier van werken voor zo’n dossier en dat is jammer. Dat is net als nagellak: de onderliggende redenen worden niet aangepakt."

Herbeluister Assita Kanko in 'De Ochtend'

Lees ook