Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Aurelie verandert naam naar Manon: "Ik stotter al heel mijn leven en kon mijn eigen naam niet uitspreken"

wo 17 mrt. - 10:24

Aurelie stottert al heel haar leven. In stressvolle situaties kan ze bepaalde woorden gewoon helemaal niet uitspreken, zoals haar eigen naam. Daarom gaat ze voortaan als Manon door het leven, een naam die ze wel kan uitspreken. "Ik durf de telefoon niet opnemen. Ik durf nooit reserveren. Ik plaats mijzelf nooit in situaties waarin ik mijn naam moet zeggen", getuigt ze in 'De Wereld Vandaag'.
© Gabriel Doti (Pixabay)

In België zijn er ongeveer 100.000 mensen die stotteren. Vaak associëren mensen de spraakstoornis met het herhalen en verlengen van klanken, maar voor Aurelie is dat anders. Bij haar is er eerder sprake van een blokkade. "Woorden die beginnen met open klinkers, zoals mijn naam, kan ik gewoon niet uitspreken. Vooral in stressvolle situaties."

Toen Aurelie recent begon aan een nieuwe studie en twee nieuwe jobs, kwam ze vaak in de situatie terecht dat ze zichzelf moest voorstellen. "Wanneer het mij niet lukt om mijn naam te zeggen, krijg ik vaak opmerkingen als "Ben je je naam vergeten?". Ik lach dat dan weg en leg uit aan mensen dat ik stotter, maar mensen snappen dat vaak niet. Ze begrijpen niet waarom ik wel kan uitleggen dat ik stotter, maar niet mijn naam kan uitspreken."

Wanneer het mij niet lukt om mijn naam te zeggen, krijg ik vaak opmerkingen als "Ben je je naam vergeten?" Ik lach dat dan weg.

"Ik ben nog student en momenteel lukt het nog, maar ik maak mij zorgen naar de toekomst toe, als ik echt moet beginnen te werken", zegt Aurelie.  "Ik durf de telefoon niet op te nemen. Ik durf nooit reserveren. Ik plaats mijzelf nooit in situaties waarin ik mijn naam moet zeggen. Of ik zorg ervoor dat ik iemand bij mij heb die in mijn plaats kan praten."

Reacties overweldigend positief

Een maand geleden kwam Aurelie tot de conclusie dat het zo niet meer verder kon en besloot ze haar naam te veranderen. Namen die beginnen met open klinkers haalden de lijst niet. "Ik wist dat namen die beginnen met medeklinkers die ik kan rekken, zoals "m", "n" en "s", wel zouden lukken. Ik wist ook dat ik een Franse naam wilde, zoals "Aurelie" dat is. Ik had zes potentiële namen, maar uiteindelijk heeft "Manon" het gehaald."

"Na mijn beslissing heb ik samengezeten met mijn familie", zegt Aurelie. "Dat was hartbrekend. Ik heb zelfs gehuild, maar mijn familie begreep het. En langzaamaan bracht ik meer en meer mensen op de hoogte. Eerst mijn kotgenoten en beste vriendinnen. Dan mijn familie. En vandaag heb ik het overal op sociale media aangepast. De reacties waren overweldigend positief."

"Ik ben dus begonnen met de sociale aanpak, maar de volgende stap is om het officieel te maken. Begin april ga ik naar het gemeentehuis om mijn naam te veranderen. Daarna volgt het administratieve werk, zoals bijvoorbeeld de naam op mijn bankkaarten en diploma aanpassen."

Hoe vaak gebeurt het nu, dat mensen hun naam laten veranderen?

VRT NWS vroeg de cijfers op bij de administraties van een aantal steden: in Gent werden vorig jaar 231 aanvragen ingediend, in Antwerpen 230, in Brugge 69 en in Hasselt kregen ze er 53 binnen. Dat zijn er dus niet zoveel.

De redenen om van voornaam te veranderen lopen uiteen. De meeste mensen die van naam willen veranderen, doen dat omdat ze hun roepnaam willen gebruiken in plaats van de naam die op hun identiteitskaart staan, zegt Isabelle Heyndrickx, CD&V-schepen van burgerzaken in Gent. “Bijvoorbeeld vrouwen die officieel Maria heten, maar Mieke worden genoemd, of mannen die Eduard heten terwijl iedereen Eddy zegt.”

Een tweede, veelgehoorde reden: mensen die van geslacht veranderen en dan meteen ook van voornaam veranderen. Een derde reden, die minder vaak voorkomt: ouders die nog een tweede of derde naam willen toevoegen aan de naam van hun kinderen.

Een reden opgeven om van voornaam te veranderen is overigens niet nodig. Al zijn er wel een aantal voorwaarden. Zo mag je geen andere persoon schaden, je mag geen belachelijke naam kiezen en ook geen shockerende of absurde naam kiezen.

Eenvoudige procedure

De procedure om van voornaam te veranderen is sinds 2018 heel eenvoudig. “Vroeger moest je bij de FOD Justitie zijn, en een dure en lange procedure volgen, legt Isabelle Heyndrickx uit.

“Vandaag is het bijzonder eenvoudig: je vult een verklaring van voornaamswijziging in. Daarna gaan de gemeentelijke ambtenaren van de burgerlijke stand na of aan de voorwaarden is voldaan.” En daarna, na maximaal drie maanden, krijg je een antwoord. In de praktijk gaat het vrij snel: binnen een paar dagen.

Tegelijk wordt ook een uittreksel uit het strafregister opgevraagd, omdat het na bepaalde zware veroordelingen niet wordt toegestaan dat je je voornaam verandert. Als alles ok is, wordt je naam in het rijksregister aangepast.

Hoeveel dit kost, hangt af van gemeente tot gemeente. Vaak is het zelfs gratis. Er kunnen wel kosten aangerekend worden om een nieuwe identiteitskaart, rijbewijs, paspoort… aan te maken.

De procedure om van familienaam te veranderen is moeilijker. Daarvoor moet je wel nog bij de FOD Justitie zijn. Daar moet je een ernstige reden kunnen geven om van familienaam te veranderen. Het kost ook meer: 140 euro.

Beluister het gesprek met Manon in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet