"Niet elegant, dat geef ik toe, maar ook niet uniek"

15 januari 2019
Bart De Wever gaf in 'De Ochtend' en 'Terzake' uitleg bij de beslissing van zijn partij om hem naar voren te schuiven als de onbetwiste Vlaamse kopman.

De N-VA wil met Bart De Wever als kandidaat-minister-president de Vlaamse regering in handen nemen en die Vlaamse regering als een "powerplatform" gebruiken bij de federale regeringsvorming. Dat heeft De Wever gezegd in 'Terzake' op Canvas en 'in De Ochtend'. 

De nieuwjaarsrecepties van het afgelopen weekend zijn niet in dovemansoren gevallen bij de N-VA: de PS van Elio Di Rupo wil terug meebesturen - zonder de N-VA - en CD&V laat zich na de N-VA-uitstap uit de regering-Michel evenmin vriendelijk uit over de Vlaams-nationalistische partij. Allen tegen één, en één tegen allen: de N-VA trekt zich terug in haar vaak gebruikte en succesvolle rol.

De Wever legt zijn volle gewicht in de Vlaamse schaal. "Incontournable zijn in Vlaanderen is opdracht 1", zegt hij. "Onze strategie is snel de Vlaamse regering in handen te nemen zodat we sterk staan om ook een bod te doen op die federale macht, in eerste instantie om een paradigmashift naar confederalisme in dit land te krijgen."

Tram 3

De N-VA legt het communautaire weer op tafel omdat België volgens hem niet meer werkt. "Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat die optelsom niet meer werkt." De Wever verwijst naar het programma van de PS, dat in zijn ogen "van Venus" komt. "Dus: een goede Vlaamse uitslag en dan een snelle regeringsvorming. Daar hebben wij de luxe van partners te kiezen. Ik zie dat als een powerplatform om de zaken federaal op stoom te brengen."

Hoe hij dat hoopt te realiseren? "Wij moeten op 'tram 3' zitten", klinkt het in 'De Ochtend'. "Dat heb ik altijd gezegd. We hadden hier 35 procent, wat niet evident is in een stad als Antwerpen. Vlaams moeten we ook de 30 procent ambiëren, anders zijn we eraan voor de moeite. Dat is geen fantasie van mij: Meyrem Almaci heeft bevestigd dat ze aan een groen-blauwe as denkt, er is de reconquista van Di Rupo, ... The writing is on the wall. En dus is het alle hens aan dek."

"Hakuna matata"

En dan is er nog de vaandelvlucht uit zijn geliefde Antwerpen. "Ik zal begrip moeten vragen aan de Antwerpenaar die voor mij gekozen heeft", geeft De Wever toe. Hij houdt die Antwerpenaar meteen een soort spiegel voor: "Dat dat wellicht ook iemand is die niet onder premier Di Rupo wil leven of onder een regering zonder de N-VA." Het hoger belang voor N-VA en het hoger belang voor "de Antwerpenaar" is voor De Wever hetzelfde.

De Wever geeft ook toe in 'De Ochtend' dat zijn beslissing, zo kort na de gemeenteraadsverkiezingen, "niet elegant" is. Maar het is ook "niet uniek", voegt hij toe: 

Er is een Vlaamse regering geweest waarvan de helft van de leden titelvoerend burgemeester was van hun stad. Je hebt Bart Somers gehad, je hebt er zovelen gehad, dus zo uniek is het nu ook weer niet. En natuurlijk: nood breekt wet.

Hakuna matata

Wie volgt hem dan op op het Schoon Verdiep? Bart De Wever weigert in zijn kaarten te laten kijken. "Hakuna matata" ("er is geen probleem", nvdr.). De Antwerpenaar moet eerst een democratische keuze in de provincie maken welk mandaat hij aan de N-VA en mij geeft."

Herbekijk het gesprek met Bart De Wever in "Terzake":

Beluister het gesprek in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: