"België worstelt met de gedachte dat niet elke IS-strijder hoofden heeft afgehakt"

16 maart 2018
Sander van Hoorn, de correspondent van NOS in België, begrijpt de 'krampachtige reactie' tegen NTGent niet. Het toneelgezelschap zocht Syriëstrijders om als kruisvaarder op te treden in een theaterstuk, maar dat wekte hevige reacties los. Sander Van Hoorn meent dat er nu Vlamingen zijn die een 'bruin of zwart' verleden ontwikkelen (IS-strijders) en daar zullen we moeten mee leren omgaan.

"Van Hugo Claus accepteren we dat hij een 'bruin', nationaalsocialistisch verleden heeft. In het Verdriet van België rekent hij voor een deel af met dat tienerverleden.", zegt Sander Van Hoorn in Nieuwe Feiten. "En dát mag, want hij is een Grote Vlaming en een gekend onderdeel van het verleden."

"Maar nu zijn er Vlamingen die strijden, de IS-strijders, en op hun manier een bruin verleden aan het ontwikkelen zijn. Dan begrijp ik niet hoe er krampachtig gereageerd wordt op de oproep van het NTGent om een Syrië-strijder op te voeren als een moderen kruisridder, want dat zijn ook Vlamingen.

Dat zijn Vlamingen waarbij je, net als bij Claus, binnen 40 jaar geaccepteerd zal moeten hebben dat zij een onderdeel zijn van Vlaanderen. En dat, wat zij gedaan hebben, een onderdeel zal zijn van de Vlaamse cultuur. En daar zal over gesproken, geschreven en misschien tegen die tijd misschien wel gelachen over worden.", zegt Van Hoorn.

"De Belgische justitie maakt er wel korte metten mee", merkt hij op, "want die zal elke IS-strijder, die iets op zijn kerfstok heeft, berechten en opsluiten nog voor hij op podium treedt."

Grijs- zwart- en bruintinten

"Bij Claus zagen we ook dat er in dat bruine verleden ook allerlei grijs-, of zeg maar, bruin-tinten zijn. Iemand die in een concentratiekamp werkte, krijgt nu - terecht - nog steeds geen podium, terwijl iemand die zich tijdens de oorlog van het nationaal-socialisme afkeerde er een boek over mocht schrijven."

"België worstelt", denkt hij, "met de gedachte dat niet elke IS-strijder iemand is die hoofden heeft afgehakt. Dat er ook daar dus grijs- of zwart-tinten in zijn.

Met diegenen die terugkeren, en zich uit dommigheid - wie weet - net als Claus, aansloten bij een beweging die je verfoeit, moet je als samenleving toch mee verder", besluit hij.

 

Luister naar Sander Van Hoorn in Nieuwe Feiten

Lees ook